Hvg: 4 százalékos lehet a minimálbéremelés

Hvg: 4 százalékos lehet a minimálbéremelés

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre inkább körvonalazódik a megállapodás az idei minimálbérről a munkaadók és a munkavállalók között. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésén ugyanis a három szakszervezeti szövetségből egy, a Munkástanácsok elfogadta a munkaadók javaslatát, ez alapján nagy eséllyel 4 százalékkal emelkedik idén a minimálbér – értesült a Hvg.hu. Mint írják, a másik két szakszervezeti tömörülés, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség viszont kitart az 5 százalékos emelés mellett.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a portálnak azt mondta, a tárgyaláson mindvégig tartották magukat az 5 százalékos emeléshez, ahogyan a munkaadói oldal is ragaszkodott a 4 százalékhoz. Azt is megemlítette, hogy „a kormány megint nem mondott semmit”.

A lap számításai szerint a 4 százalékos emeléssel a minimálbér 2021 februárjától bruttó 167 ezer 400, míg a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forint lesz – már ha aláírják az erről szóló megállapodást. Úgy tudják egyébként, hogy a tervezetet már szövegezik, aláírni leghamarabb pénteken fogják, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség ugyanis eddig kapott időt, hogy döntsön, hajlandó-e azt aláírni vagy sem.