40 ezres nyugdíjra sem számíthatnak a katások

40 ezres nyugdíjra sem számíthatnak a katások

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a jövőben nem történik érdemi változás, akkor a katások örülhetnek, ha az állami nyugdíjuk eléri majd a havi 40 000 forintot – számolta ki a Bankmonitor.

Mint a Hvg.hu-n megjelent cikkben írták, a korábbi számítások alapján azt lehetett feltételezni, hogy amennyiben valaki kizárólag katás vállalkozói jövedelemmel rendelkezik élete során, akkor mai értéken körülbelül 42 000 forint havi nyugdíjra lesz jogosult. A mostani trendek fennmaradása esetén azonban még kedvezőtlenebb is lehet a helyzet.

Azt is megjegyezték, hogy aki egész életében a minimálbért kereste, ő mai értéken nagyságrendileg 100 000 forintos havi nyugdíjra számíthat majd.

Mostanra már több mint 400 ezer vállalkozó választotta ezt az adózási formát, mely számos rövid távú előnnyel rendelkezik, mint az alacsony közterhek, vagy az egyszerű adminisztrációra. A rövid távú előnyökkel azonban hosszú távon komoly hátrányok is együtt járnak, mint az alacsony nyugdíj.

Mint a cikkben írták, a legfőbb eltérés a katás vállalkozók és az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők között, hogy az alkalmazottak esetében a tényleges jövedelmeket veszik figyelembe a nyugdíjszámításkor, míg a katások esetében egy egységes, törvényben rögzített járulékalapot, ami 2022-ben havi 108 000 forint. Létezik továbbá egy másik tényező is, amely nagyon kedvezőtlenül érinti a katás vállalkozókat. A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy amennyiben a nyugdíjigénylő egy adott időtartam során alacsonyabb jövedelmet szerzett a mindenkori minimálbérnél, akkor az adott időtartamot is csak arányosan csökkentve lehet beszámítani szolgálati időként. Az arányosítás mértéke pedig azonos a megszerzett jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával. Így ha valaki a minimálbér felét kereste egy éven keresztül, akkor ezzel csak fél évnyi szolgálati időt szerzett meg.

Éppen ezért hangsúlyozzák, hogy a katásoknak érdemes félretenni idős korukra, valamilyen privát nyugdíjcélú megtakarítás formájában.

Címkék: nyugdíj, adózás, kata