Hvg.hu: 270 milliárd forintos közbeszerzésen futott be a Szijjártót jachtoztató Szíjj László cége

Hvg.hu: 270 milliárd forintos közbeszerzésen futott be a Szijjártót jachtoztató Szíjj László cége

Felfestett piktogramok vezetik az érkező teher és tranzit forgalmat. A Duna Aszfalt Kft. és a HÓDÚT Útépítő Kft. közös kivitelezésében befejező szakaszához érkezett az új magyar, román határátkelőhely kialakítása az M35-ös autópályán (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Közút 2024-ig, tehát bőven a választások utánig biztosíthat munkát Szíjj László Duna Aszfaltjának – írja cikkében a Hvg.hu. A lap ismertette a Magyar Közút útfelújításokkal kapcsolatos legutóbbi gigatenderét. Ebből kiderült, hogy a csaknem 400 milliárd forint (egészen pontosan 393,699 milliárd forintot) összeértékben tervez a jövőben elkölteni útfelújításokra az ország 6 régiójában. A munkákra régiónként egy-egy nagy közbeszerzést írtak ki, a hatból négyen pedig a Duna Aszfalt is befutott nyertesként.

A Hvg.hu összegzője szerint a Duna Aszfalt által elnyert területeken a tenderek becsült értéke összesen 269,373 milliárd forint, a munkák pedig bőven a választások után érnek majd véget. „A közbeszerzés által lefedett időszak ugyanis 2020-2024, ami annyit jelent, hogy egy esetleges kormányváltás után is ugyanezek a cégek versenghetnek majd egymás között a munkákért” – emlékeztetnek.

A Szíjj Lászlóhoz köthető cég tavaly 24,3 milliárd forint nyereséget termelt, bevétele közelítette a 160 milliárd forintot.

– A cég Simicska Lajos Közgépének kapitulálása óta az első számú favorit az állami közbeszerzéseken, ezért is volt kínos, amikor kiderült, hogy a külügyminiszter, Szijjártó Péter Szíjj László luxusjachtján töltött a családjával több napot. Az azóta sem derült ki, hogy Szijjártónak erre honnan volt pénze, már ha maga fizette az utat. Kínosabb, ha nem, az ugyanis korrupciós kérdéseket vet fel, az átlag adózóban legalábbis, Polt Péter főügyész ugyanakkor elutasította az ezzel kapcsolatos feljelentést. Szerinte ugyanis mindez nem bűncselekmény – emlékeztet cikkében a Hvg.hu.