Idén már az 56. közbeszerzését nyerte el egy kelet-magyarországi cég

Idén már az 56. közbeszerzését nyerte el egy kelet-magyarországi cég

A Tömb 2002 Kft. gazdasági és üzemeltetési irodájának épülete Hajdúböszörményben (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több szálon is köthető a Fidesz holdudvarához az a Tömb 2002 Kft., ami szeptember 22-én már az idei 56. közbeszerzését nyerte el – derült ki az Átlátszó cikkéből. A hajdóböszörményi vállalkozás főleg takarítással foglalkozik, de már építési projektek iránt is érdeklődik. Csak ebben az évben négy új telephelyet tudtak nyitni, az elmúlt öt évben pedig 2,5 milliárdról 8,1-re nőtt a cég bevétele. A márciusban bejegyzett leányvállalat egyenesen egy 19 lakásos lakóparkot épít.

Az idén elnyert ötvenhat közbeszerzés 8,3 milliárd forintos értékben született, a főbb megrendelők pedig a Berettyóújfalui Tankerületi Központ, a Békés Megyei Kormányhivatal, a Debreceni Egyetem, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, illetve a hajdúböszörményi és a debreceni önkormányzat. Eközben a cég a Néprajzi Múzeum, a Budapesti Műcsarnok, illetve az Ernst Múzeum takarítását is végzi.

A Tömb 2002 Kft. egyébként korábban is jól szerepelt a tendereken, erről épp lapunk számolt be. Mint 2019 májusában írtuk, a tankerületek uniós pályázatain kifejezetten jó eredményt ért el a hajdóböszörményi cég. Két hajdú-bihari és egy jász-nagykun-szolnoki tankerület iskolafelújításokra kiírt tenderein körülbelül 650 millió forintos megbízást kapott a vállalkozás 2018-ban. Ez pedig csak a töredéke volt a 2018-as megrendeléseknek, miután összesen 29 tenderen több mint négymilliárdos megrendelést kaptak.

A cég nyeresége 46 millió forintról egymilliárdra nőtt 2019-re. Ugyanakkor tavaly mindössze 574 milliót értek el. Egészen 2019-ig egy hajdúböszörményi panellakásban volt a cég bejegyzett székhelye, utána viszont átköltöztek egy hatalmas épületbe, ami már 2018 márciusa óta a Kft. egyik telephelye volt. Ami a telephelyeket illeti: 2011-ben csak egy tömblakás volt a Bocskai téren, aztán 2016-ban egy családi ház a város szélén, 2018-ban pedig a mostani székhely a Polgári utcában. A Bocskai téri kikerült a telephelyek közül, lett viszont két újabb ház, továbbá 2020 elején egy újabb ingatlan, aztán rögtön három, idén pedig újabb három másik.

A Tömb 2002 Kft. eközben az első Orbán-kormány idején érintett volt egy nagy visszhangot kiváltó ingatlanosztásban. A cég 2010 után sorra nyerte a közbeszerzéseket, nagyon sokszor versenytárs nélkül. A megbízások nagy része a Hajdú-Bihar megyei önkormányzattól érkezett, de dolgoztak az Emminek is.

Az Átlátszó cikke hat szerkesztőség közös projektje, a Helyközi Járat keretében, a Partizán támogatásával készült. A projektben a Magyar Hang szerkesztősége is részt vesz.