Idén nyáron 450 forint lesz egy gombóc fagyi

Idén nyáron 450 forint lesz egy gombóc fagyi

Fagylaltos pult (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kímélte a cukrászdákat, fagyizókat az elmúlt két év sem, a 2022-es év azonban új válságokat hozott – erről beszélt a Pénzcentrumnak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. A rekordszintű élelmiszerinfláció, a forint gyengélkedése az euróval szemben, a munkaerőhiány, vagy az energiaköltségek növekedése mind-mind hatással lesznek idén a fagyiárakra. Átlagosan már 450 is lehet egy gombóc.

Erdélyi Balázs elmondta: „a tejtermékek ára 50-100%-kal emelkedtek az utóbbi időben és emellett is sokszor nincs is elég tejszín, vagy vaj. Az energia árak is a legtöbb helyen megháromszorozódtak, amit szintén nehéz kigazdálkodni. A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van. Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os Áfa kulccsal kell értékesíteniük.”