„Imádkozhatunk, hogy a következő hónap tizedikén rendben megérkezzenek a fizetések”

„Imádkozhatunk, hogy a következő hónap tizedikén rendben megérkezzenek a fizetések”

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A korábbi ígéretnek megfelelően szerda este elkezdték utalni a Dunaferrnél az elmaradt fizetéseket, de továbbra is nagy a bizonytalanság – erről beszélt a Magyar Hangnak a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán. Korábban tüntettek is az Orosz Föderáció Nagykövetsége előtt, amiért a munkavállalók október 10-éig csak 200 ezer forint nettó bért kaptak meg, míg a kollektív szerződésekből fakadó egyéb juttatásokat nem fizették ki. Ezt akkorra ígérték, amint a vállalat pénzügyi lehetőségei megengedik.

László Zoltán kifejtette, információik szerint folyamatosak az utalások, a nap végére mindenkinél ott lehet a pénz. Azt viszont továbbra sem tudják, a béren kívüli juttatásokkal mi a helyzet, ment-e például utalás a magán- vagy egészségpénztárba. - És azt sem tudni, mi várható a jövőben. Imádkozhatunk, hogy a következő hónap tizedikén rendben megérkezzenek a fizetések, és ne legyen csúszás – tette hozzá.

Elmondása szerint az egyik legnagyobb baj, hogy a munkáltatóval nem tudnak tárgyalni, miközben óriási a bizonytalanság. Pedig ott van 4400 dolgozó, Dunaújváros és környéke pedig „szinte ebből a vállalatból él, a munkavállalók jó része itt lakik, itt fogyaszt. Egy komplett kistérség mindennapjait jelenti ez.”

László elmondása szerint februárban lejár a kollektív szerződés, amit a munkáltató augusztusban felmondott azzal, hogy majd újratárgyalják. Hiába, a szakszervezetisek azóta többszöri megkeresésre sem kaptak választ. A kollektív szerződésben pedig olyan többletjuttatások szerepelnek, amik szintén a kistérségben kerülnének elköltésre – tette hozzá az alelnök.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, a munkáltató és a dolgozók közti konfliktusról van szó, amit csak ők tudnak megoldani, amíg a vállalat betartja a jogszabályokat. Kérdésünkre, hogy igényt tartanak-e az állam közbeavatkozására, László Zoltán azt mondta: a mai nap végén meglátják, mi teljesült, és hétfőn nekiállnak egy stratégia kidolgozásának. Még nem látják pontosan, szükséges lenne-e állami közbeavatkozás, lehet, hogy igen. A legnagyobb gondnak azt tartják, hogy a munkáltató nem kommunikál.

Szerda esti hír volt közben, hogy akár le is állhat a héten a nyersvas- és acéltermelés, ha a MÁV Záhonynál elrendelt vágányzára akadályozza a nyersanyagok eljutását Dunaújvárosba. Később reagált a MÁV, azt írva, hogy egyeztettek a kérdésben, és a nyersanyag-ellátás folyamatosan biztosított, kedden el is indult az első tehervonat. László Zoltán lapunknak megjegyezte, közben láttak írásos nyilatkozatot is arról, hogy a szállítás biztosított lesz, a kollégáik pedig szintén erről számoltak be. Olyan jellegű probléma van inkább szerinte, hogy drága az Ukrajnából érkező alapanyag. A bekerülési és a leadási ár közötti különbség az, amit problémásnak lát, és szerinte megoldható lenne olcsóbban is máshonnan a vásárlás.

Friss lapszámunkban beszéltünk a Vasas szakszervezet elnökével, Spieglné Balogh Líviával is, aki kifejtette, valóban mély homály fedi a Dunaferr pontos tulajdonosi hátterét, de feltehetően orosz tulajdonosról van szó. Ezért is tüntettek korábban az orosz követség előtt.