Indul a diákok rohama az albérletekért

Indul a diákok rohama az albérletekért

A Corvinus főépülete (Fotó: Farkas Szilveszter, Flickr, Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután az Oktatási Hivatal augusztus 5-ig minden felvételizőt értesített, hogy sikerült-e bejutnia valamelyik felsőoktatási intézménybe, elindult a roham az albérleti piacon. Az első körben azok a diákok indultak neki a keresésnek, akik biztosan nem számíthattak kollégiumi szobára. Hamarosan azonban az is kiderül, kik azok, akik hiába reménykedtek az olcsó egyetemi szállásban, és ők is belevágnak az albérletkeresésbe.

Az ő lakáskeresésüket hivatott elősegíteni az ingatlan.com, valamint a Budapest Corvinus Egyetem (BCE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) most induló partnersége, amelyben összegyűjtötték a hallgatók számára szóba jöhető albérleteket.

Ennek lényege, hogy a 19 ezer kiadó lakás és ház alkotta adatbázisból elkülönítették azokat, amelyek megfelelnek a két egyetem által kialakított kritériumrendszernek, és azokat ajánlják a frissen felvételt nyert diákoknak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kérdésünkre elmondta, a legmegfizethetőbb és az egyetemek által támasztott feltételeknek leginkább megfelelő lakásokat elkülönítették a teljes kínálattól, és az ELTE-re, illetve a BCE-re felvételizettek számára egy-egy külön aloldalon tették hozzáférhetővé a számukra szóba jöhető lakhatási lehetőségeket.

A rendszerbe való bekerülés feltételei között szerepel többek között az egy főre jutó havi lakbér maximális összege, a minimális lakóterület mérete, az egyetemekhez való közelség, valamint a kedvezményes összegű kaució is. Szintén lényeges kritérium a jelenlegi helyzetben, hogy egy esetlegesen bekövetkező újabb járványhullám esetén a tulajdonos rugalmas feltételekkel biztosítson kiköltözést a diákoknak, amennyiben ők az albérletből való távozás mellett döntenek.

A kedvezményrendszer azonban nem egyoldalú, hiszen a bérbeadók is extra biztonságot, garanciát kapnak, ha belépnek ebbe a rendszerbe. Ugyanis ezekre a bérleményekre is kiterjednek az intézmények etikai szabályzatai. A nem rendeltetésszerű lakáshasználat esetén így akár fegyelmi eljárás is indulhat a hallgató ellen.

Miután a frissen kialakított rendszer elsődleges célja a hallgatók megfizethetőbb lakhatásának elősegítése, a lakástulajdonosok vagy ingatlanközvetítők ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanai ingyenesen bekerülhetnek az egyetemi programba, amennyiben azok megfelelnek az intézmények által előírt feltételeknek, és a diákok számára is ingyenes az adatbázishoz való hozzáférés.