Jön az ingyenes pénzfelvételi lehetőség a boltokban

Jön az ingyenes pénzfelvételi lehetőség a boltokban

Bolt. Képünk csak illusztráció (Fotó: gemma / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan negyvenezer forinttal emelkedik a 2014 óta létező ingyenes pénzfelvételi lehetőség annak a törvénymódosításnak köszönhetően, amelyet az Országgyűlés még december 7-én fogadott el. A változtatás lényege, hogy a havi 150 ezer forintos, ingyenes bankjegyautomatából (ATM) történő pénzfelvételen felül további negyvenezer forintot vehetnek fel azok a bolti vásárlók költségmentesen, akik bankkártyával fizetnek a vásárlás során. Ezt a szolgáltatást hívják cash backnek. Ahhoz, hogy a lehetőséggel élni tudjon a vásárló, olyan kereskedelmi egységben kell bankkártyával vásárolni, amely önként vállalja, hogy a bankkártyás vásárlás mellé készpénzt is adna a vásárlóinak, illetve a banknak is meg kell teremteni a pénzfelvétel informatikai hátterét.

Havi 190 ezer forint költségek nélkül

A jogszabály-módosítás nem szabályozza a kereskedőknél, szolgáltatóknál működő POS-terminálokra épülő szolgáltatás részleteit, csupán annak díj- és költségmentességét írja elő havonta 2 alkalommal, összesen legfeljebb havi 40 ezer forint erejéig. A díj- és költségmentesség azt jelenti, hogy a bankok a 0,6 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket sem számíthatják fel ezért a készpénzfelvételért a fenti havi darabszámig, illetve összeghatárig.

A cash-back szolgáltatás már régóta létezik Magyarországon, ennek ellenére nem nagyon ismerik a kártyabirtokosok. Ennek oka, hogy jelenleg kizárólag az OTP Bank nyújt ilyet, így csak az OTP Bank ügyfelei vehetik igénybe, és ők is csak a bankkal szerződött szűk kereskedői körben.

– A jogszabály-módosítást lényegében nem indokolta a jogalkotó, de azt összefüggésbe hozhatjuk a kistelepüléseken bezárt postákkal, bankfiókokkal és ATM-ekkel, amelyek sok faluban az egyetlen készpénzfelvételi pontot jelentették – mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu bankszámlaszakértője. A bolti készpénzfelvétel, pontosabban készpénzátvétel, ahogy a törvénymódosítás fogalmaz, 40 ezer forinton túl is elérhető lesz, de csak eddig a határig lesz díjmentes.

A jelenlegi szabályok is arról szólnak, hogy a kártyabirtokos a készpénzt csak a bankkártyás vásárlással együtt kaphatja meg a kereskedőktől, önállóan ezzel a módszerrel tehát nem vehet fel készpénzt. Ez a feltétel valószínűleg nem változik a jövőben sem, az ingyenes határig azonban biztosan nem, azt ugyanis törvény írja elő.

Miközben nagy siker a mobiltelefonos érintéses fizetés Magyarországon, hiszen a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a hazai bankkártyákkal lebonyolított vásárlási tranzakciók számának 17,53 százalékát, összegének pedig 12,64 százalékát már mobiltelefonnal fizetjük, a mobiltelefonos érintéses készpénzfelvétel egyáltalán nem működik az országban.

Mobillal is vehetünk majd fel pénzt a boltban

Pedig van mód érintéses készpénzfelvételre bankkártyával, de a mobiltelefonokat az ATM-eknél vagy a postai, bankfióki POS-termináloknál ma még nem használhatjuk. Miközben a pénzügyi szektor szereti úgy hirdetni a mobilfizetést, hogy az ugyanúgy és ugyanott használható, mint a műanyag társa, a készpénzfelvételnél megtörik ez a képesség.

Ennek az az oka, hogy a mobiltelefonba digitalizált bankkártyával a plasztiktól eltérő kártya jön létre, aminek nincs PIN-kódja, nincs készpénzfelvételi funkciója, sem pedig ilyen limitje.

Az ingyenes limitektől eltekintve egyébként a bankoknál elég magas készpénzfelvételi díjak vannak, mindenképpen érdemes a 150 ezer és a 40 ezer forintos limiteken belül maradni. A 40 ezer forintos ingyenes felvétel kihasználásával évente akár 4 ezer forint is megspórolható.

Bár a törvény nem fogja előírni, hogy cash-back szolgáltatást a hitelintézeteknek kötelezően nyújtaniuk kell, az ingyenes készpénzfelvétel bővítése valószínűleg felpörgeti majd ezt a szolgáltatást. Hiánya ugyanis versenyhátrányt okozhat majd a bankoknak, mivel az ügyfelek keresni fogják a törvényi ingyenesség miatt, így belekényszerülnek ebbe a fejlesztésbe.

– Mivel az üzletekben minden hatodik tranzakciót mobiltelefonba digitalizált bankkártyával fizetnek ki a vásárlók, valószínűleg nehéz lesz elmagyarázni, hogy ha készpénzt is kérnek mellé, akkor csak plasztikkal fizethetnek – mondja Gergely Péter. – Ezért valószínűsíthető, hogy a cash-back szolgáltatás ingyenes készpénzfelvétel miatti elterjedése magával hozza majd a mobiltelefonos készpénzfelvételt is Magyarországon.

A cash-back szolgáltatás azonban sem plasztikkal, sem pedig mobillal nem indulhat el a törvény kihirdetését követően azonnal. Ahhoz a bankoknak előbb jelentős fejlesztéseket kell elvégezniük, és a szolgáltatásra nyitott kereskedői kör önkéntes kibővülése sem fog egy csapásra menni. Így összességében akár több hónapba is belekerülhet, mire a jelenleginél érezhetően jobban kiszélesedik a bolti készpénzfelvétel úgy a bankok, mint a kereskedők oldaláról.

A jelenlegi ingyenes készpénzfelvétel szabályai

Mint ismert, 2014. február 1. óta ingyenesen vehető fel készpénz bármely magyarországi fizetési számlához tartozó bankkártyával bármely magyarországi forint töltésű bankjegyautomatából havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forint erejéig. Az ingyenesség azt jelenti, hogy azért a bank semmilyen díjat nem számíthat fel, beleértve a pénzügyi tranzakciós illeték áthárítását is.

A folyószámla-hitellel rendelkező ügyfelek számára a bankszámlára érkező jövedelem erejéig köteles biztosítani a bank az ingyenes készpénzfelvételi kedvezményt, de legfeljebb havi 150 ezer forintig.

A kedvezményre 16 éves kortól van lehetősége minden Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személynek, a magyar állampolgárság nem feltétel. A kedvezmény azonban csak azoknak jár, akik nyilatkoznak a banknál – akár internetbankon keresztül is –, hogy igénybe kívánják venni a kedvezményt.

Az ingyenes készpénzfelvétel kerete mind összegben, mind pedig darabszámban minden hónap elsejétől a hónap utolsó napjáig lekönyvelt ATM készpénzfelvételekre terjed ki. Fontos tudni, hogy a lekönyvelt státusz nem feltétlenül azonos a tranzakció idejével, ahhoz képest több napot is késhet. Épp ezért a hónap utolsó napjaiban már óvatosan kell bánnunk az „állampolgári jogunkkal”, hiszen, ha a bank az adott készpénzfelvételt a következő hónapra könyveli és mi ezt nem vesszük észre, a következő hónapban csökken az ingyen felvehető pénzösszeg – hívta fel a figyelmet Gergely Péter.

Személyenként egyszerre csak egy bankszámlára érvényes a nyilatkozat – így vele az ingyenesség is –, ugyanakkor akár havonta megváltoztathatjuk azt, hogy melyik számláról szeretnénk a következő hónapban ingyenesen készpénzt felvenni –, erről minden hónap 20-áig kell nyilatkoznunk a bankkártyát kibocsátó bankunknál.