Ismét gyűlnek a felhők az utolsó Malév-leány felett

Ismét gyűlnek a felhők az utolsó Malév-leány felett

Fotó: Malév Ground Handling

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az utolsó még működő Malév-leányvállalat, a Malév Ground Handling Zrt. gazdálkodásával összefüggésben, ismeretlen tettes ellen – erősítette meg a Magyar Hang információit az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A nyomozó hatóságnak még július végén juttattuk el értesüléseink alapján felmerülő kérdéseinket, ám részletes válaszokat a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kaptunk, csak az eljárás tényét erősítették meg.

Mint korábban megírtuk, az állami tulajdonú vállalat gazdálkodása miatt legalább két feljelentés érkezett a hatóságokhoz, amelyek a jelek szerint kellően megalapozottak voltak. A feljelentéseket ismeretlen tettesek ellen tették, a beadványokat – úgy tudjuk – összevontan vizsgálja a nyomozóiroda. A társaság gazdálkodásáért egyébiránt Herczog Péter, a Malév GH vezérigazgatója, valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV felel.

Újabb kalandokat keres a csőd szélén billegő Malév-utód

Az állami céget csak a szabályok átírásával lehetett megmenteni a felszámolástól, de máris bejelentkezett a kockázatos cargo-piacra.

Közben egyre több jel utal arra is, hogy kellően megalapozott volt az a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a Transparency International (TI) által még március végén tett feljelentése, amely szerint a Malév-leány, valamint a repülőtéri földi kiszolgálási piac másik nagy szereplője, a török Celebi között felmerült a kartellezés szándéka. A GVH-nál annak kapcsán érdeklődtünk, hogy a beadvány vizsgálatára rendelkezésre álló kétszer hatvan nap július végén lejárt, így a vonatkozó jogszabályok szerint meg kellett hozni a döntést arról, indul-e versenyfelügyeleti eljárás az ügyben, vagy sem. A szervezet – határidő ide vagy oda – megismételte két hónappal korábbi válaszát, miszerint „a kérdéses ügyben még tart a bejelentés vizsgálata”. Ismételt megkeresésünkre válaszul a GVH azt írta: a határidő valóban lejárt, azonban az ügyben megnyugtatóan csak további, még beszerzendő információk birtokában lehet dönteni. – A versenytörvény lehetőséget biztosít a vizsgáló számára többek között arra, hogy a bejelentés elbírálásához szükséges adatokat beszerezze, ennek érdekében a szükséges körben és mértékben bármely személytől vagy szervezettől felvilágosítást kérjen – közölte a hatóság.

Úgy tudjuk, többek között ez az ügy is közrejátszott abban, hogy augusztus 31-ével távozni kényszerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatói székéből Szivek Norbert – a hivatalos tájékoztatás szerint közös megegyezéssel. Az MNV gyakorolja ugyanis a Malév GH feletti tulajdonosi jogokat. Lapunk kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy Szivek hírnevét – aki befolyásos embernek számít, Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak barátja és üzlettársa – igencsak megtépázta egy a TI beadványához csatolt, a Magyar Nemzet által korábban nyilvánosságra hozott, 2016 őszén készült hangfelvétel. Ennek tanúsága szerint az MNV vezére minősíthetetlen hangnemben kérte számon a Malév GH akkor leköszönő vezérigazgatóján, Kisvári Jánoson, hogy az a GVH-hoz fordult a Celebi kartellajánlata miatt. (Szivek „puhára esik”, hiszen Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a jövőben stratégiai tanácsadóként számít szaktudására.) Szivek fizetése az MNV élén meghaladta a havi ötmillió forintot.

A teljes cikket keresse a Magyar Hang pénteken megjelent 15. számában, amely kapható az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a lapban? Itt megnézheti. Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.