Itt a törvénymódosítás: csak magánszemélytől lehetne bevételük a katásoknak

Itt a törvénymódosítás: csak magánszemélytől lehetne bevételük a katásoknak

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak magánszemélytől származhatna bevételük a katás adózóknak az új törvény alapján, amelyet a kormány hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek. Kivételként egyedül a taxisokat nevezték meg. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a kormány a katát ezután is az alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formának szánja. A minisztérium hozzátette, az új szabályozásra azért van szükség, mert „egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat”, szerintük pedig ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat károsították meg.

A közlemény szerint „az új kata eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint. Az új kata szabályai egyértelmű viszonyokat teremtenek a színlelt munkaviszony kizárása érdekében is: az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.”

A Semjén Zsolt által benyújtott módosításokat gyorsan el kívánja fogadtatni a kormány, azok már szeptember 1-jén hatályba léphetnek, a választásról szóló nyilatkozatokat pedig legkésőbb szeptember 25-ig kellene benyújtani az adóhivatalnak. Akik nem tudnak élni az új katával, azok szerintük választhatják az átalányadóra váltást, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Az ezt választók október 31-ig jelenthetik be a váltást.

Jelenleg egyébként hozzávetőlegesen 450 ezer katás adózó lehet. A döntés érinti többek közt a nyelvtanárokat, grafikusokat, fordítókat, szabadúszó művészeket, újságírókat, adott esetben a fodrászokat is. Korábban Parragh László iparkamarai elnök a teljes adónem megszüntetését is lehetőségként vetette fel.

Frissítés: a kormány sürgősséggel, már kedden elfogadtatná a javaslatot. Az ellenzéki pártok és szakértők is bírálják a módosítást, mely gyakorlatilag az adónem végét jelenti szerintük.