Japán jenben vehet fel devizahitelt a kormány

Japán jenben vehet fel devizahitelt a kormány

Fotó: Unsplash/Josh Appel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb állampapír-kibocsátást készítenek elő, számolt be róla a Reuters értesülése alapján a Portfolio. Félmilliárd euró, tehát körülbelül 180 milliárd forint értékben bocsáthatják ki a devizakötvényt, ez pedig japán jenben fog történni. Meg is bízott három nagy japán bakot, a Daiwát, a Mizuhót és a Nomurát a kormány, hogy január végén, február elején befektetői találkozókat szervezzenek. A kibocsátás egy része zöld kötvényben történhet majd. A magyar adósságkezelő elsősorban japán intézményi befektetőket célozhat meg a papírokkal. 

Ezáltal persze tovább növekedhet az államadósság, ami a harmadik negyedévben már meghaladta a GDP nyolcvan százalékát, közel arra a szintre jutva, ahol tizenkét éve tartózkodott. Korábban még sikerült nagyjából folyamatosan csökkenteni, 2019-re jutott a GDP nagyjából 65 százalékára.

Az Orbán-kormány a 2010-es hatalomba lépés óta kiemelt jelentőségűnek tekintette, hogy az államadósság csökkenjen, mindig hangsúlyozva, hogy a baloldal korábbi nyolc éves kormányzása alatt még az egekbe szökött ez az összeg. A 2020 tavaszán kezdődő koronavírus-járvány következtében viszont ismét emelkedésnek indult, és bár a tavalyi év második fele már kedvezőbb tendenciákat hozott, de a választásra készülő kormány egyes népjóléti intézkedései szintén nem az államadósság csökkenését vetítették elő.