Jelentősen csökkenhetne a hazai lakossági gáz ára

Jelentősen csökkenhetne a hazai lakossági gáz ára

Fotó: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a nemzetközi gázárak a felükre-harmadukra csökkentek, Magyarországon továbbra sem látszik, hogy csökkentenék a tarifákat – írta hétfői cikkében a Népszava. Az Erste olaj- és gázpiaci elemzője, Pletser Tamás szerint pedig a piaci folyamatokból kiindulva akár 30-40 százalékkal is csökkenhetnének a hazai árak.

Pontos becslést viszont Pletser nem kívánt adni, miután a tarifa szintje szerinte politikai alapú, és titkos az az ár is, amit az MVM-hez tartozó MFGK fizet az oroszoknak a lakossági gázért. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy az olaj ára nemzetközi szinten nem zuhant a gázéhoz hasonló mértékben.

Az európai tőzsdei gázár ezzel szemben közel harmadára, megawattóránként huszonnyolcról tíz dollárra zuhant. Ilyen alacsonyan már közel tíz éve nem járt ez az összeg. Az Erste szakértője szerint az okokat ott kell keresnünk, hogy a vártnál melegebb az idő, így sok gáz maradt a tárolókban, és jelentős túlkínálat keletkezett a cseppfolyós formában, főleg az Egyesült Államokból származó fűtőanyagból.

A jövőben viszont Pletser inkább drágulást vár, amit a szállítások árai is igazolnak. A globális felmelegedés pedig valójában növelni is fogja a gázigényeket, miután az egyre több klímaberendezés egyre nagyobb mennyiségű áramot igényel a gázzal is üzemelő erőművektől.

Voltak továbbá, akik arra hívták fel a Népszava figyelmét, hogy a 2013-as rezsicsökkentéssel előbb a gyakorlatban, majd jogszabályi szinten is megszűnt a hazai gázárak nemzetköziekkel való kapcsolata.

Oroszok miatt nőhet a gázszámla? | Magyar Hang

Nemrég a G7-re hivatkozva megírtuk azt is, a 2020 utáni hosszabb időszakra egy ismeretlen vállalat, ami mögött az orosz Gazpromot sejtik, felvásárolta a Nyugat-Európa felől érkező, az orosz gáz kiváltására alkalmas gázvezetékek kapacitásának 90 százalékát. Emiatt pedig szintén sejthető, hogy a jövőben inkább csak nőni fognak a gázárak.