Jelentősen drágulhatnak a repülőjegyek a távolságtartás miatt

Jelentősen drágulhatnak a repülőjegyek a távolságtartás miatt

Az Airbus A380-as repülőtípusa Toulouse feletti tesztrepülésen (Fotó: Ienac/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elbúcsúzhatunk az olcsó repüléstől, ha a járvány első időszaka után szigorúbb távolságtartási szabályokkal kell utazni. De ha nem így lesz, 2020-ban akkor is 100 ezer milliárd forint kárt szenvedhetnek a légitársaságok – írja a hvg.hu.

– 50 százalékkal kellene emelni a repülőjegyek árait, ha a kötelező távolságtartás miatt minden harmadik ülés üresen maradna – erre figyelmeztette a világot Alexandre de Juniac, a légitársaságok nemzetközi szervezete, az IATA vezérigazgatója. A szervezet aggodalommal figyeli, hogy a kormányok arra akarják késztetni a légitársaságokat: hagyjanak üresen egy ülést két utas között. Vagyis hiába csökkennek az üzemanyagárak, a fapados társaságok tömegesen juthatnak csődbe.

A IATA szerint a belföldi légiforgalom 70 százalékkal csökkent a járvány miatt, a nemzetközi pedig gyakorlatilag leállt. Az újraindulás lassú lesz. Kínában ugyan februárban fokozatosan újraindult a légiforgalom, de a forgalom alig éri el a korábbi negyven százalékát. A China Daily szerint ez részben annak köszönhető, hogy a kínai gazdaság még nem indult be teljes erővel, másrészt mert a járvány felértékelte a távmunkát és a távoktatást, amely sok utazást feleslegessé tett.