Jön az ötszáz forintos fagyi

Jön az ötszáz forintos fagyi

Fagylaltos pult (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fagylaltgyártásban is megjelent már az alapanyaghiány, a külföldről behozott gyümölcspürék ára pedig megduplázódott egy év alatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Sőt, nemcsak arról van szó, hogy ismét drágulnak az alapanyagok, hanem sok esetben előfordul, hogy nincs is elegendő.

Volt például, hogy nem lehetett vajhoz jutni, de a cukorral is akadtak már nehézségek az idén, csakúgy mint az egyéb tejtermékekkel. 

Ráadásul egy tejes fagylalt esetében rengeteg alapanyagból „játszanak” a cukrászok azért, hogy minél szebb legyen a fagylalt. Ehhez viszont komoly szaktudás, illetve olyan szakember kell, aki jól ismeri az összetevőket és képes megfelelően kimérni azokat, betartva minden előírást – tette hozzá Erdélyi Balázs.

– Nincs egyszerű helyzetben van a szakmánk – fogalmazott.

Erdélyi Balázs szerint mindezek után a tavalyi szolidabb áremelkedés után idén markánsabb drágulás látható a fagylaltok esetében. Van, ahol 300-350 forintért, de egyre több helyen mérik 400-450 forintért a fagylalt gombócát. Már tavaly is volt példa 500 forintos fagylaltra, de idén még több helyen is találkozhatunk majd ilyen árakkal.

– Ahhoz, hogy életben maradjanak, működőképesek legyenek a vállalkozások, a 350 és 450 forint közötti gombócár indokolt – magyarázta a szakértő.