Júliusban 4,6 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Júliusban 4,6 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Üres áruházi polcok (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

– A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,5 százalékkal nőttek – írja a hivatal. Az MTI által is idézett összegzésük szerint január és július között a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,2 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Az elmúlt 12 hónapban az élelmiszerek ára 3,1, ezen belül az étolajé 27,5, a baromfihúsé 7,7, a liszté 7,2 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,1, ezen belül a dohányáruk 18,1 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a szobabútorok 10,7, a konyha és egyéb bútorok 8,4, az új személygépkocsik pedig 7,5 százalékkal kerültek többe. Az üzemanyagok ára 19,8 százalékkal lett magasabb. A szolgáltatások 2,9, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 11,3, az üdülési szolgáltatások 7,6 százalékkal drágultak.