Túl sok a készpénz a magyaroknál a Bankszövetség szerint

Túl sok a készpénz a magyaroknál a Bankszövetség szerint

(Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csökkenteni kellene a forgalomban lévő készpénzállományt – reagált a Magyar Bankszövetség a Világgazdaság megkeresésére.

A lakosságnál, illetve általában a gazdaságban forgó nagy mennyiségű készpénz az olyan jól ismert hátrányokon túl, amilyen a magas költségszint, a szürke- és feketegazdaság táplálása, valamint a tulajdonosok testi épségét is elérni képes biztonsági kockázatok, sajnos számos negatív környezeti hatással is jár a pénz előállításától az utaztatásán át a megsemmisítése okozta károsanyag-kibocsátásig – fogalmazott Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Emlékeztetett arra, hogy már 2019-ben javaslatokat tettek a készpénzállomány csökkentésére. Ezek közé tartozott az 500 ezer forint feletti tranzakciókra bevezetendő készpénzhasználati limit, a pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése, a díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel eltörlése (vagy az összeghatár 50 ezer forintra csökkentése), a sárga csekk fizetése esetén az elektronikus fizetések előnyben részesítése, valamint az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus irányba való terelése.

Magyarországon 2012 óta közel megháromszorozódott a forgalomban lévő készpénz mennyisége: 2652 milliárd forintról 7265,5 milliárdra nőtt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban a Világgazdaságnak azt írta, hogy a készpénzállomány nagysága kizárólag a gazdaság szereplőinek döntésein múlik, a jegybanknak erre nincs ráhatása.