Ez fájni fog, készülhetünk a hét százalék feletti hitelkamatokra

Ez fájni fog, készülhetünk a hét százalék feletti hitelkamatokra

Hitelre várva a bank előtt (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2013 óta szép fokozatosan hozzászoktunk ahhoz, hogy a nyugati világban megszokott, legalábbis ahhoz hasonló kamatszinteken tudunk lakáshitelt vagy éppen céges hitelt felvenni Magyarországon. A megugró infláció és az ellene folytatott jegybanki küzdelem azonban 2021-ben véget vetett ennek a kegyelmi időszaknak. Kezdhetünk megbarátkozni a 7 százalék feletti kamatokkal – írja a Portfolió elemzésében.

Mint felidézik, nyáron kezdett kamatemelési ciklusba a Magyar Nemzeti Bank, majd amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy az infláció felpörög (novemberre 14 éves csúcsra, 7,4 százalékra gyorsult a drágulás), tempót váltott az MNB, az elmúlt másfél hónapban hétszer emelte az irányadó kamatot, amely jelenleg 3,8 százalékon áll.

A portál szerint a bankközi kamatok is közel 9 éves csúcsra mentek, miután egy év alatt 3-4 százalékpontos emelkedés ment végbe. „Nemcsak a lakossági jelzáloghitelek (36 százalék), hanem a nagyvállalati (31 százalék) és a kkv-hitelek (35 százalék) esetében is mintegy egyharmad azoknak a hiteleknek az aránya, amelyek éven belül változó kamatozású forinthitelek, így rövid távon is megérzik a monetáris szigort” – teszik hozzá.

A banki ajánlatok összesítése alapján már 7 százalék feletti kamatszint felé tartunk a legjobb banki lakáshitel-ajánlatokban is. Hogy a hitelfelvevők ne érezzék meg ennek azonnali hatását, az állam belenyúlt a piaci folyamatokba, és a kamatstop révén fél évig nem engedi érvényesülni a piaci kamatokat, miután október végi szinten korlátozza a jelzáloghitelek kamatát.

– Az Európában, de talán a világon is párját ritkító döntés a kormányzati becslések szerint mintegy 30 milliárd forintot tesz át a bankszektor kasszájából a háztartások zsebébe – írja a portál.  

Ugyanakkor lapunknak korábban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője elmondta, az elkövetkező hónapokban mindenképpen érdemes fix kamatozású hitelre cserélni kölcsönüket, mert nem tudni, meddig folytatódik a kamatemelés.

Ez utóbbira egész biztosan számítani lehet, Matolcsy György jegybankelnök egy hétfői interjújában arról beszélt, hogy a júniusban megkezdett alapkamat-emelési ciklus 2022-ben is folytatódik, és addig tart, amíg az inflációs kilátások fenntarthatóan nem süllyednek a 3 százalékos cél közelébe,.