Két és félszeresére drágultak a faanyagok tavasz óta

Két és félszeresére drágultak a faanyagok tavasz óta

Forrás: Elena Rouame / Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fél év alatt 160 százalékkal, két és félszeresére emelkedett a faanyagok ára országos átlagban, míg Budapesten 86 százalékos drágulást mértek az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének munkatársai. A szervezet felméréséből kiderült, hogy a hőszigetelő anyagok 40 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek árai pedig 35 százalékkal emelkedtek.

Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének építőanyag-gyártó tagozatának elnöke az ATV híradójánknak arról beszélt, hogy az árak ugyanilyen mértékben nőttek a környező országokban is. Gyakorlatilag fa-, acél-, és műanyaghiány van egész Európában, ami végig ment az értékláncon, drasztikusan megnövelve az építőipari anyagok árait. Tibor Dávid azt is megjegyezte, hogy az építőipari anyagok egyes termékeiben elindult egy fajta árcsökkenés, de ez meg sem közelíti a tavaszi árrobbanás mértékét, és ütemét.

Korábban a Pénzügyminisztérium azt ígérte, hogy lépéseket tesz a drágulás ellen, és célkeresztjükbe veszik a raktárkészletet felhalmozó és indokolatlanul magas árat kérő kereskedőket, de az, hogy az árak nem tudnak elszakadni a környező országok trendjeitől, arról tanúskodik, hogy egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.