Kevesebb az eladó lakás – Felemás folyamatok az ingatlanpiacon

Kevesebb az eladó lakás – Felemás folyamatok az ingatlanpiacon

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellentétes folyamatok mozgatják a lakáspiacot, derül ki az ingatlan.com és a money.hu legfrissebb elemzéséből. A kereslet a koronavírus-járvány következtében először a tavaszi hónapokban jelentősen, 60-70 százalékkal visszaesett, majd a járvány enyhülésével jórészt bepótolta az elmaradást: voltak olyan hetek, amikor 20-30 százalékkal emelkedett a kereslet. A kínálat ugyanolyan gyorsan reagált a járványra, mint a kereslet, a gyors visszaesést követően azonban nem lendült fel jelentősen, jelenlegi is 10-20 százalékkal alatta marad az egy évvel korábbi értéknek. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint mindez azt mutatja, nem tért még vissza a szokásos mederbe a lakáspiac, amikor a kereslet és a kínálat együtt mozog. Várakozása szerint a járvány második hullámának erősödésével csökkenhet az adásvételek száma, ez pedig az árakat is mérsékelheti.

A hitelezési folyamatok is azt mutatják, hogy óvatosabbak lettek az emberek, a korábban népszerű piaci hitelek helyett inkább az államilag támogatott konstrukciókat keresik. Világosan látható ez a folyamat a számokban is, hiszen idén január és július között kilenc százalékkal csökkent a piaci alapú hitelek összege. A 433 milliárd forintos összeg azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtti szintre esett vissza az érdeklődés az ilyenfajta hitelek iránt.

A visszaesést több tényező is magyarázza. Egyrészt a hitelképes háztartások egy része a járványhoz köthető bizonytalanság miatt államilag támogatott konstrukcióra váltott, vagy elhalasztotta a lakásvásárlást és a hitelfelvételt, a bankok pedig szigorítottak a feltételeiken. Vannak bankok, amelyek a legveszélyeztetettebb ágazatokban (például turizmus, vendéglátás, építőipar) dolgozókat a korábbinál szigorúbban vizsgálják, és olyan adóstárs bevonását írják elő, akinek nem ilyen szektorból származik a jövedelme. Akad olyan bank is, amely a hitelt kérő egyéni vállalkozóktól bekéri a mostani és a jövőre vonatkozó megrendeléseit, szerződéseket a hitelvizsgálat során.