Kijött a rendelet, amely megtiltja az önkormányzatoknak, hogy jövőre adót emeljenek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben adót emeljenek, új adót vessenek ki, és ami mellett jövőre hatályban kell tartaniuk a 2020-ban bevezetett adókedvezményeket is – derült ki a kedden este kiadott Magyar Közlönyből.

A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről
című kormányrendelet értelmében a 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke. Emellett az önkormányzatnak a hatályos adórendeletek szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztosítania kell.

A rendelet 2021. február 8-án hatályát veszti, ezért a kormány a későbbiekben még várhatóan szabályozni fogja a kérdést.

Miként az Index emlékeztet, a kormány a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésre hivatkozva döntött az adóemelés tilalmáról, az ellenzék viszont úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor kormánya csak ürügyként használja fel a járványt az önkormányzatok megsarcolására és anyagi ellehetetlenítésére.

Az önkormányzati bevetélek, bevételi lehetőségek kapcsán többen is kifejezték elégedetlenségüket. Karácsony Gergely főpolgármester mellett a kormánypárti Cser-Palkovics András, Székesfehérvár első embere is nemtetszését fejezte ki az ötelegetések miatt.