Kijött a rendelet, átláthatatlanul módosítja a kormány a jövő évi költségvetést

Kijött a rendelet, átláthatatlanul módosítja a kormány a jövő évi költségvetést

Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója (b) a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2022. december 20-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb számában csütörtök este, hogy miként módosítja a 2023-as költségvetést a kormány, rendeleti úton. Módosult a teljes makrogazdasági pálya, a bevételi és kiadási összeg, a költségvetési deficit mértéke és a várható adósságpálya is. Ilyen nagyszabású módosítást még nem láthattunk rendeleti úton – írta gyorselemzésében a Portfolio.

Az, hogy hogy fog kinézni nagy vonalakban a már nyáron elfogadott 2023-as büdzsé módosítása, csak két nappal ezelőtt derült ki, a Költségvetési Tanács által kiadott minősítésből. Akkor már lehetett tudni, hogy az eredetileg 3,5 százalékra tervezett hiánycélt 3,9 százalékra emeli a kormány, a 670 milliárd forintra tervezett Rezsivédelmi Alap pedig 2610 milliárd forintra hízik.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a veszélyhelyzetre, az ukrajnai háborúra, a humanitárius helyzetre és ezek „magyarországi következményeinek elhárítására” hivatkozva írja át rendelettel a költségvetést a kormány. Kiderült az is, hogy 7-ről 8,5 százalékra nő a központi költségvetés hiánya, a központi tartalék 170 milliárd forintról 255 milliárd forintra emelkedik, csökkennek az önkormányzatokra jutó támogatások egyes tételei és 73 helyett 70,4 százalékos államadóssággal számol a kormány. A központi költségvetés kiadási főösszege 39 758 milliárd forint, bevételi főösszege 36 358 milliárd forint, a hiány 3400 milliárd forint. A júliusban elfogadott költségvetés még csak 2352 milliárdos hiánnyal számolt, 33 300 milliárdos kiadás és 30 900 milliárdos bevétel mellett – gyűjtötte ki az adatokból a Telex

A hvg.hu pedig azt írja, a részleteket böngészve kiderül, hogy a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai résznél a helyhatóságok elszámolások támogatási jogcím előirányzata 11,7 milliárdról 7,7 milliárdra, a vis maior támogatások összege 4 milliárdról 2,7 milliárd forintra, a belterületi utak, járdák, hidak felújítására szánt összeg 500 millióról nulla forintra csökken.

A Portfolio elemzése szerint „jelentősen sérül az új 2023-as költségvetés transzparenciája, egyetlen nagy táblázatba ömlesztett bele a kormány minden adatot, a nyáron elfogadott tervekhez képest a változásokat nem mutatja be a dokumentum, és nem fejti ki, hogy pontosan milyen intézkedéseket is hajt végre, sem a kiadási, sem pedig a bevételi oldal esetében. Pedig múlt péntek éjszaka óta tudjuk, hogy a kormány még az utolsó pillanatban is adóemelésekkel sokkolt bizonyos szektorokat. A kormány az új intézkedések költségvetési és gazdasági hatását sem mutatta be.”

Szerdán egyébként Gulyás Gergely váratlanul bejelentette, hogy a módosításokat január közepéig a parlament elé terjesztjük, az Országgyűlés jóváhagyását kérve. Igaz, akkor már hatályban lesz a büdzsé.