Kína 2,75 milliárd dollárra büntette meg netes gigaboltját, az Alibabát

Kína 2,75 milliárd dollárra büntette meg netes gigaboltját, az Alibabát

Az Alibaba regionális irodája a kínai Hsziongan városában (Fotó: N509FZ/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Példátlanul magas, 2,75 milliárd dollárra büntette meg a kínai kormányzat a kínai internetes óriásboltot, az Alibabát, amiért az évek óta visszaél piaci dominanciájával – jelentette a BBC. A brit közszolgálati adó beszámolója szerint az Alibaba tudomásul vette a büntetést, és biztosította a pekingi kormányzatot, hogy eleget tesz az ítéletnek.

Az újításairól ismert kínai vállalkozó, befektető, Jack Ma társalapításával létrehozott óriás az amerikai Amazont és az eBay-t ötvözi, elképesztően sok beszállítóval bír, és gyakorlatilag mindent árul, legyen szó akár pár forintos mütyürökről. Ráadásul mindezt sok esetben még szállítási költséggel együtt is lényeges olcsóbban, mint a nyugati versenytársai. A kínai állami büntetést azért szabták ki az Alibabára, mert állítólag megtiltotta több partnerének is, hogy más online-boltokban is árulják a náluk eladásra kínált termékeket.

Elemzők szerint a büntetéssel Peking üzenni kívánt a szerintük túl nagyra növő netes óriásoknak. A múlt hónapban egyébként már tizenkét kínai céget, többek között a böngészőjéről is ismert Baidut, is megbüntettek amiért szerintük megsértették a monopóliumellenes szabályokat. Ma még tavaly ősszel keményen odaszólt az internetes kereskedést ellenőrző testület vezetőinek; egy konferencián állítólag azt mondta nekik, „fojtogatják az innovációt”.

– Ezt a büntetést a piac egyelőre a monopóliumellenes ügy lezárásának tekinti – értékelte a történteket a hongkongi BOCOM International elemzője. Hong Hao szerint ez valóban a legmagasabb szintű monopóliumellenes ügy Kínában. „A piac egy ideje számított valamiféle büntetésre..., ám mindezek fényében az embereknek figyelniük kell a monopóliumellenes vizsgálaton túlmutató intézkedésekre” – véli a szakember.

A BBC összegzője szerint a most kiszabott 2,75 milliárd dolláros bírság az Alibaba 2019-es árbevételeinek 4 százalékával egyezik meg. A beszámolók szerint a 2020. december 31-gyel záródó harmadik negyedévében a kínai vállalat összbevétele 33,8, míg az azt megelőző három hónapban 22,84 milliárd dollárra rúgott.