Kivizsgálja a közlekedési hatóság, miért kellett a reptéren éjszakáznia több száz utasnak

Kivizsgálja a közlekedési hatóság, miért kellett a reptéren éjszakáznia több száz utasnak

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér madártávlatból (Fotó: Facebook/Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnapról hétfőre virradóra számos utas nem kapta meg sem a csomagjait, sem bármiféle segítséget vagy felvilágosítást arról, hogy juthat hozzá a saját tulajdonához a budapesti légikikötőben; a Technológiai és Ipari Minisztériumban (TIM) működő közlekedési hatóság két különálló eljárásban vizsgálja az összes szóba jöhető érintett felelősségét a történtekben – tájékoztatta a tárca szerdán az MTI-t. A közlemény szerint arra is rákérdeznek, miként haladhatta meg a mélyalvási időszakra előírt limitet az éjjel landoló repülőgépek száma. A két eljárásban a hatályos rendelkezések szerint több millió forintos bírságok szabhatók ki.

A hatóság hivatalból indított eljárásában adatszolgáltatásra szólítja fel a földi kiszolgálót, amely kiadott engedélye alapján köteles bizonyítani, elegendő erőforrás áll rendelkezésére ahhoz, hogy a légitársaságokat szerződés szerint ki tudja szolgálni. A cég mellett a reptér üzemeltetőjének és a légitársaságnak is nyilatkoznia kell arról, milyen formában és mikor értesültek a járatkésésről. – A 60 napos határidővel zajló teljes eljárás a törvényi előírások és a fokozatosság elve alapján nem zárulhat pusztán figyelmeztetéssel. A feltárt mulasztás tehát már első körben bírsággal szankcionálható – közölte a TIM.

A hatóság egy önálló eljárásban keres választ arra, hogy a repülőtér forgalma hogyan haladhatta meg a mélyalvási időszakban megengedett szintet. A szintén 60 napos ügyintézési határidő mellett itt is 100 millió forintos a jogszabályi bírságplafon. A Technológiai és Ipari Minisztérium az eljárások lezárása után beszámol azok eredményéről.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, vasárnap mintegy 150-200 Budapestre érkező utas volt kénytelen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér teljesen üres épületében éjszakázni, mert nem kapták meg a repülőkre feladott csomagjaikat.

Az érintett járatok utasai vasárnap késő este érkeztek, majd órákon át várakoztak hiába a csomagkiadó futószalagjainál, mert a személyzet korábban hazament, így nem volt, aki kipakolja a gépeket. Az utasok csak másnap reggel kapták meg a bőröndöket, amikor munkába állt a reggeli műszak.