Kóka örül, hogy a kormány egykulcsos adót vezetett be

Kóka örül, hogy a kormány egykulcsos adót vezetett be

Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyot fordult a világ egy évtized alatt. Az egykori gazdasági miniszter, illetve SZDSZ-es pártelnök most már visszatérően Szijjártó Péter közelében bukkan fel, cége pedig nem szűkölködik az anyagiakban. A Doktor24 Medicina Zrt. is kapott 287 milliót egy 574,5 milliós beruházáshoz. Elismerés a cégeknek a bátorságért, hogy a mostani világgazdasági körülmények mellett is készek beruházni, írta a külügyminiszter a képe mellé, amin Kóka János is felbukkant.

Kókával most a Mandiner nevű KESMA-lap készített nagyinterjút, mai beruházása mellett kifaggatva őt kormányzati múltjáról is. Bár a volt miniszter rendre azt mondta, hogy a politizálást maga mögött hagyta, de azért több témában is kifejtette álláspontját.

A kormányt leginkább az egykulcsos adó bevezetése miatt dicsérte meg a volt miniszter, miközben az interjú egy másik pontján azon intézkedések közt emlegette ezt, amik miatt stagnál a magyar gazdaság. „Az egykulcsos adó a szegényebbek helyett a felső középosztálynak kedvező adózási forma”, tette hozzá, később viszont azt idézte fel, hogy ő is az egykulcsos rendszer szószólója volt, és helyesnek tartja, hogy a Fidesz-kormány ezt bevezette. „A progresszív adózással a kiemelkedő teljesítményeket vágtuk agyon” – mondta.

Kóka szerint ugyanakkor sokkal jobban haladtunk 2002 és 2008 közt, amikor liberális vezetése volt a gazdasági tárcának. Ekkor elmondása szerint 70-ről 160 milliárdra nőtt a magyar bruttó hazai össztermék, „2008 és 2020 között ezt nem haladtuk meg. A gazdaság az elmúlt tizenkét évben lényegében stagnál, előtte volt nyolc jó évünk.” A reálbérek növekedésével kapcsolatban pedig a volt miniszter azt mondta, az elmúlt évtizedben nem volt gyorsabb, mint az előtte lévőben.

Ellentmondásos véleményt fejtett ki a járványügyi intézkedéseket követő gazdasági mentőcsomagról is. Szerinte sok nyugat-európai országhoz képest, ahol a hazai össztermék 10-20 százalékának megfelelő összeget a gazdaságra öntöttek, itthon csak 1-1,5 százalékot fordítottak rá. Azt viszont nem mondta ki egyenesen, ezt jónak tartja-e vagy sem: „meglátjuk, melyik stratégia az eredményesebb.”

A volt pártelnök most is kiállt amellett, hogy privatizálták a MÁV Cargo Árufuvarozási Zrt.-t, szerinte nagyon jó áron sikerült eladni. Fontosnak tartja, hogy az infrastruktúra ettől még állami kézben maradt.

Szóba került, hogy egykor úgy vélte, meg kellene szüntetni azokat az akadémiai területeket, amik nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet. Kóka viszont el is határolta magát a Palkovics-féle politikától, a Magyar Tudományos Akadémiával szembeni újabb akcióktól. „A megfogalmazásaim talán illetlenül karcosak voltak. A tartalmukat a mai napig fenntartom. (…) Pont erre törekedtem. Hogy az akadémiai kutatások innovációs értékláncba illeszkedjenek. Én másképp csináltam volna, de az tizenöt éve volt.”

Szijjártó kapcsán az egykori miniszter úgy fogalmazott, ő is látta, hogy „a diplomácia nem önmagáért való absztrakt képződmény, hanem célja, hogy az exportképes magyar vállalkozásainkat külpiacokhoz juttassuk, másrészt befektetéseket vonzzunk Magyarországra”.

A Doktor24 miatt többet foglalkozik az egészségüggyel az egykori miniszter, aki viszont kritikus is azzal szemben, ami ma a kórházakban fogadja az embereket. És úgy látja, hogy a finanszírozási rendszer megjavítása nélkül nem lehet változást elérni – ezzel szembemenve az újságíró felvetésével, miszerint „nagyrészt a menedzsmenttől függ a szolgáltatás minősége, nem lehet mindig a központi költségvetésre mutogatni”. Kóka véleménye lesújtó: „Azt, ha elmegyek egy láthatóan régen felújított kórházba, ahol vécépapírt, kötszert, poharat és ételt is nekem kell vinnem, ahol hálapénzt kell dugnom a zsebekbe, fertőzéseket kaphatok, és hosszú ideig aszalnak feleslegesen, politikai meggyőződés nélkül rossznak gondolom”.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.