Kongatják a vészharangot a vendéglátósok, kérdés, meghallja-e a kormány

Kongatják a vészharangot a vendéglátósok, kérdés, meghallja-e a kormány

A Rosenstein étterem (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a vendéglátásban dolgozók a koronavírus-járvány miatt. A tavaszi nagy lezárást a cégek egy része még túlélte, számukra a novemberi korlátozás újabb csapást jelent. Amennyiben a jelenleg ismert egyhavi támogatási programot nem hosszabbítja meg a kormány, akkor a tél folyamán az utolsó utáni tartalékot is felélik a vállalkozások, és tömeges csődhullám indulhat – írja a Napi.hu.

A portálnak nyilatkozó szakemberek elmondták, a tavaszi teljes leállást követően legfeljebb a Balaton melletti vendéglátóknak volt két jó hónapjuk, a többiek továbbra is gondokkal küszködnek. A főváros belső kerületeiben a külföldi vendégekre építő éttermek vannak a legnagyobb gondban, mert amikor éppen elindult volna az üzlet, az augusztus végén elrendelt határzár minden reményüket romba döntötte. Becslések szerint ezen vállalkozások fele végleg lehúzhatja a redőnyt.

A megoldást a szakma abban látná, hogy a más európai országokkal szemben alig egy hónapra ígért támogatási rendszert legalább áprilisig tartsa fenn a kormány, vagyis amikor a téli holtszezon után elindulhat a szezon. Persze még ekkor is lesznek gondok, hiszen a lakosság átoltása legkorábban is nyárra várható, és ennek hatása is megmutatkozik majd a forgalmi adatokban. De még a meghosszabbított támogatási rendszer esetén is kétséges, hogy mely vállalkozások tudnak újranyitni tavasszal, nagyon sok vállalkozás ugyanis hosszabb időre bezárt. A vendéglátók nagy részének ugyanis a házhozszállítás nem igazi opció, mert az évek óta erre szakosodott éttermekkel szemben hatalmas hátrányban vannak, így nem nagyon tudják felvenni velük a versenyt.