KSH: 400 ezer forint a nettó átlagfizetés itthon

KSH: 400 ezer forint a nettó átlagfizetés itthon

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem elérte a 400 ezer forintot az átlagkereset itthon idén márciusban – legalábbis ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli tájékoztatójából. Ez az összeg 16,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, az infláció ugyanakkor 20 százalék felett van.

577 900 forint volt idén márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete, ez 16,6 százalékos emelkedés a tavaly tavaszi adatokhoz képest. A vállalkozásoknál az átlag bruttó 528 500, a költségvetésben 492 300, a nonprofit szektorban 522 300 forintot tett ki. A legjobban a pénzügyi szektor fizet, ott az átlag bruttó bér egymillió forint feletti, de az energiaiparban is meghaladja a 900 ezret. A KSH táblázata szerint az egészségügyben az átlagos fizetés bruttó 586 ezer, az oktatásban bruttó 500 ezer forint.

A nettó, vagyis a kézhez kapott összegre átszámítva ez azt jelenti, hogy idén márciusban az átlagbér kedvezmények nélkül 384 300 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 398 000 forintot ért el. Ez 16,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbiakat.

A bruttó mediánkereset 440 700 forint volt, 16,3 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 305 900 forintot ért el, 15,7 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakit.

Közzétette a KSH a nem csak idén márciusra, hanem az idei első negyedévre vonatkozó adatokat is, összehasonlítva a tavalyi első három hónappal. Eszerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 562 700 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 374 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 387 400 forintot ért el. Ez 10 százalék feletti emelkedést jelent a 2022-es évhez képest, ugyanakkor a KSH is megjegyzi, hogy ebbe bele kell számítani a tavaly februárban a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatást, az úgynevezett fegyverpénzt. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése már nem éri el 6 százalékot, a nettó esetében pedig alig haladja azt meg.

Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a legfrissebb inflációs adatok is bőven meghaladják a fizetések emelkedésének mértékét. Idén áprilisban 24 százalékos volt az infláció, de az élelmiszereknél még nagyobb drágulás volt, ott az árak átlagosan 37,9 százalékkal emelkedtek.

 

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.