Külföldi támadás érte az OTP rendszereit

Külföldi támadás érte az OTP rendszereit

OTP Bank (Fotó: OTP Bank / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Külföldről érkező túlterheléses támadás érte az OTP Bank digitális rendszereit – közölte a bank az rtl.hu-val szombaton. Az OTP tájékoztatása szerint a támadást a szakemberek aktívan kezelték, majd sikeresen elhárították, és csak egy rövid ideig állt le amiatt az OTP Bank több digitális szolgáltatása.

Szombat reggel derült ki, leállt az OTP új internet- és mobilbankja és a honlapjuk is. A bank közösségi oldalán is több kommentelő jelezte, „semmilyen fizetési felület nem működik”.

Nemrég derült ki: az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) a háború nemzetközi támogatójának minősítette az OTP-t. Ezt arra hivatkozva tették többek közt, hogy a bank továbbra is jelen van Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot. Az ügyre reagálva az OTP közleményt adott ki, amelyben arról írt, „teljességgel méltatlannak” tartja, hogy a háború nemzetközi szponzorai közé sorolták, és arra fog törekedni, hogy erről meggyőzze az ukrán illetékeseket is. A magyar bank úgy vélte, a NAZK téves döntésének feltehetően az volt az alapja, hogy Oroszországban is van Donyeck nevű település, ahol valóban a közelmúltig volt – a nemzetközti szankcióknak megfelelően – működő OTP Bank fiók. Az OTP-t feljelentő Olekszandr Dubinszki ezt keverhette össze az ukrajnai Donyeckkel. Kijelentették azt is: soha, semmilyen formában nem ismerték el a luhanszki és a donyecki területek önállóságát, és elítélnek minden szuverén ország elleni agressziót, így az Ukrajna ellen elkövetettet is.

Címkék: OTP