
Indiai szőlő, spanyol áfonya, málna és barack, lengyel eper: minden külföldi, csak almából van hazai – bosszankodik egy asszony az egyik nagy üzletlánc gyümölcsosztályán. Trópusi gyümölcsből is van bőven, de június elején szánalmas a kínálat friss magyar gyümölcsből. A piacokon vagy az útszéli árusoknál elvileg kapható lajosmizsei eper, de már a FruitVeB szakmai szervezet is arra figyelmeztet: egyre gyakoribb az importáru átcímkézése, hogy kelendőbb legyen, és nemritkán görög vagy spanyol gyümölcsöt árulnak „magyar” vagy „lajosmizsei” felirattal. Bárhonnan is származik, nem olcsó az eper, amíg még kapható: mérettől függően kilóját 2500–3400 forintért láttuk a múlt héten, bár a kisebb szemű néhol kevesebb mint 2000 forintba került. Az elmúlt hetekben sorra nyitottak a „szedd magad” epresek, de a májusi esőzések szürkerothadáshoz vezettek, ezért az ültetvények sokszor a megszokott mennyiség csak 20–30 százalékát termelték meg. Így is jobb az ár, ha az ember magának szedi, Pomázon például 1180 forintért kínálták kilóját, de nyitásra oda kellett menni, akkora roham volt.
Elvileg már a korai cseresznye is érik, de az áprilisi fagyok miatt a mélyebb fekvésű részeken szinte totális a kár. Néhány termelő ugyan bevállalta a „szedd magad” akciót, de jellemző, hogy a szedők szinte pillanatok alatt lekopasztják a fákat.
Erről szól még a cikk
• Mely területeken volt a legnagyobb a kár?
• Mekkora lehet a veszteség a különböző gyümölcsfajtáknál?
• Miért védekeztek hatékonyabban őseink a hasonló károk ellen?
A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 19-ig kapható 2025/24. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!
Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!
Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!