Lassan magára talál a lakáspiac

Lassan magára talál a lakáspiac

Fotó: Unsplash/Aneta Pawlik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavalyi év mélyrepülése után úgy tűnik, lassan magára talál a használtlakás piac. Januárban az ingatlan.com becslése szerint mindössze két százalékkal kínáltak kevesebb ingatlant eladásra, mint egy évvel ezelőtt, amikor még nem ért ide a koronavírus-járvány. 

Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági elemzője szerint a kereslet viszont jelentősen emelkedett, hiszen 23 százalékkal nőtt a lakást keresők száma. Ez a szakember szerint leginkább az állami lakásprogram múlt év végén bejelentett új elemeinek köszönhető: 

– A lakásfelújítási program és a csok-kal vásárolt ingatlanok illetékmentessége élénkülést hozhat a használtlakás-piacon. A kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése közvetve a használt lakások piacát is élénkítheti, hiszen a legtöbben a meglévő ingatlanuk értékesítése után költöznek új lakásba. Emellett a múlt évet meghatározó járvány miatti bizonytalanság enyhülni látszik a vakcinák megjelenése és az oltási programok beindulása miatt – emelte ki a szakértő.

Az ingatlan.com saját adatain és az adásvételi szerződések kötelező elemét képező energiatanúsítványok statisztikán alapuló becslése szerint körülbelül 9300 használt lakóingatlan cserélhetett gazdát idén januárban. Ez csupán 2 százalékos visszaesést jelent éves szinten. 

– A használt lakások piacán a kínálat és az adásvételek számának stagnálása tavaly januárhoz képest jó eredménynek számít, hiszen akkor még nem befolyásolta a forgalmat a koronavírus jelenléte. Az érdeklődések felfutása azt vetíti előre, hogy tavasszal még több adásvételre kerülhet sor – tette hozzá az ingatlan.com szakembere. Balogh László kiemelte az előzetes adatok alapján a forgalom leginkább a fővároson kívüli településeken és országrészekben élénkülhet.