Leállt a Mátrai Erőmű

Leállt a Mátrai Erőmű

A mátrai erőmű Visontán (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn délelőtt 10 óra körül teljesen leállt a Mátrai Erőmű, és miután az egyéb hazai áramtermelő kapacitások is korlátozottan működnek, kiugróan magas az áramimport – írja a Portfolió.

A magyar villamosenergia-átviteli rendszert irányító Mavir adatai szerint az erőmű termelése vasárnap hajnaltól fokozatosan csökkent több mint 500 MW-ról nullára. A leállás okát egyelőre nem közölték, a honlapon található legutóbbi hír a nyáron elvégzett éves karbantartásról szól, vagyis ezek alapján nem tervezett leállásról lehet szó.

Miután a Paksi Atomerőmű első blokkja nem termel, a borús időjárás miatt pedig a napelemes áramtermelés is a szokásosnál alacsonyabb, így a gázerőművekkel együtt is csak 3100-3200 MW a hazai áramtermelés. Ezért Szlovénia és Horvátország kivételével minden szomszédos országból importálunk villamosenergiát, amelynek nagysága így eléri a hazai fogyasztás negyven százalékát.