Lesznek leépítések? Mindenki az októberre vár az autóiparban

Lesznek leépítések? Mindenki az októberre vár az autóiparban

Porschét szerel össze egy munkás a pozsonyi Volkswagen-gyárban (Fotó: Reuters/Radovan Stoklasa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorban jönnek a negatív előrejelzések az európai ipar háza tájáról, és gyülekeznek a viharfelhők a német autóipari cégek felett is. Ebben leginkább a globális autóértékesítések lassulása, valamint a szigorodó uniós szabályozás a ludas. A hazai járműgyártás szereplői számára nincs ebben nagy újdonság, már hónapok óta érzékelik, hogy valami megváltozott az ágazatban. Tavasszal, illetve nyár elején jöttek az első hírek létszámstopról, kisebb leépítésekről, illetve a kölcsönzött munkavállalók elbocsátásáról, elsősorban az autóipari beszállítóknál. Volt olyan cég, amely április–május környékén az összes kölcsönzött munkaerőt visszamondta. Ez a folyamat mostanra lelassult, a vállalatok kivárnak.

– Egyelőre annak sincs jele, hogy valamely gyártási folyamatot, vagy termék gyártását visszavinnék Magyarországról Németországba – mondta a Magyar Hangnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Persze ha a német feldolgozóipar tovább szenved, sor kerülhet ilyen lépésre. A jelen helyzet szerint azonban a szlovákok aggódnak leginkább a német autóipar megrendülése miatt, mert nálunk is erősebb kitettségük okán – az autóipar adja a gazdasági teljesítményük 13 százalékát – ők lehetnek a legnagyobb vesztesek.

Gyengélkedik a német autóipar, amit mi is megérzünk | Magyar Hang

– Bármennyire hihetetlenül hangzik, a járműgyártásban nem lehet egy-két hónapnál előrébb látni. Ezért a cégeknek alaposan meg kell gondolniuk, hogy a mostani kedvezőtlen tendenciák hatására mennyire építik le az embereiket. Ha később váratlanul fordul a kocka, és hirtelen nőne a kereslet a most éppen nehezebben eladható autótípusok iránt, már nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne visszaszerezni az elbocsátott embereket – tudjuk meg Kozma Zsolttól, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) elnökhelyettesétől. A szakszervezetnek a Bosch német beszállító miskolci és hatvani gyárában van képviselete, és februárban jelentős kedvezményeket harcolt ki a dolgozóknak. Úgy látják, az ágazat elmúlt 6-8 évben tapasztalt töretlen fejlődése megtorpant, több előre beharangozott hazai iparági beruházás is parkolópályára került.

A világszerte 410 ezer, Magyarországon csaknem 15 ezer főt foglalkoztató Bosch-csoport nemrég hivatalosan is bejelentette, az autógyártás stagnálására számít a következő években, ezért az idén nem tudja tovább növelni a globális nyereségét, árbevétele pedig a tavalyi szinten marad. A konszern nyíltan leépítésekre készül, de a részletek nem ismertek, és nem tudni, mennyire érinti a magyarországi munkahelyeket.

Gondok mutatkoznak a német és a magyar iparban | Magyar Hang

– Miskolcon annyit látunk, hogy a megrendelések nem csökkentek jelentősen, nincs mindenáron új munkaerő-felvétel, illetve ha valaki elmegy a cégtől, nem biztos, hogy felvesznek a helyére valakit – mondja a szakszervezeti vezető. Vannak még olyan részlegek, ahol sok a megrendelés és a munka, ezért oda csoportosítják át a dolgozókat, ha lehet, egyelőre házon belül oldják meg a problémákat. A több mint hatezer főt foglalkoztató hatvani gyárban is megfigyelhető a természetes fluktuáció, és az elmenőket már nem pótolják.

Kozma Zsolt úgy tudja, az elmúlt öt-hat hónapban körülbelül 80 dolgozót bocsátottak el – közülük volt olyan, akit fegyelmi vétség miatt –, és 150-200 ember magától távozott a cégtől. Ezek a munkahelyek még nem a járműipari válság miatt szűntek meg. Ha később beindulnak a leépítések, elsőként feltehetően a több mint ezer fő kölcsönzött munkaerőt érinti majd. Igazán azonban csak szeptemberben indul meg a tervezés a cégnél, és októberre derül ki, hosszabb távon is visszaestek-e a megrendelések, és hozzá kell-e nyúlni a létszámhoz.

Mi lesz, ha leállnak a magyarországi autóipari beruházások? | Magyar Hang

László Zoltán szerint is október felé hozzák meg az igazán nehéz döntéseket az autóipari cégek. Figyelmeztető jelek már vannak: a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a hét magyarországi üzemmel is rendelkező Continental stratégiaváltásának első áldozata a németországi, oppenweileri üzem, ahol 340-en vesztik el a munkájukat. Hogy idehaza mi lesz, arról még nem születtek konkrét döntések, de iparági hírek szerint a kölcsönzött munkaerő-állomány korábbi leépítésében a Continental Automotive Hungary Kft. üzemei is érintettek voltak.

A tervezhetőség hiánya, a bizonytalanság nemcsak a járműgyártást, hanem a magyar feldolgozóipar más ágait is sújtja. – Nagyon vegyes a kép: az észak-alföldi régióban, ahol varrógép-alkatrészeket vagy építőipari fém alapanyagot gyártanak, még bőven van megrendelés, és a rengeteget dolgoznak az emberek. Máshol viszont már ide-oda pakolgatják a dolgozókat, mert nincs elég munka, de nem akarnak elhamarkodottan elbocsátani – teszi hozzá László Zoltán.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/33. számában jelent meg, 2019. augusztus 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!