Magánalkuk zúzzák szét az amerikai fájdalomcsillapítós gigapert

Magánalkuk zúzzák szét az amerikai fájdalomcsillapítós gigapert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy azt korábban sejteni lehetett, és ahogy arról lapunk is írt: úgy néz ki, el fog sikkadni az az amerikai gigaper, amelyet több mint 2600 panaszos – köztük szövetségi államok, megyék és városi önkormányzatok – indítottak az Egyesült Államok 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó gyógyszercége és patikahálózata ellen, amiért különféle megtévesztő praktikákkal felélénkítették e készítmények tömeges, ipari méreteket öltő értékesítését. A gyógyszeripari vállalatokat beperlők szerint e cégek hozzájárultak ahhoz, hogy az ország lakossága bő három évtized alatt teljesen elmerüljön opioidfüggőségben, amely ráadásul csak 1997 és 2017 között mintegy négyszázezer ember halálát okozta.

A bírósági eljárásnak elvileg hétfőn kellett volna megkezdődnie Cleveland városában, ám órákkal előtte jelentették be, hogy újabb négy cég kötött előzetes peren kívüli egyezséget. A helyi hírportál, a Cleveland.com szerint az Amerisource Bergen, a McKesson, az ohiói székhelyű Cardinal Health és az izraeli gyógyszeróriás, a Teva két megyével – Cuyahoga és Summit – állapodott meg 260 millió dollár értékben. Ebből a Teva 215 plusz 20 milliót fizet ki 2021-ig.

Ezeknek az immár futószalagon érkező alkuknak az a lényege, hogy a cégek így próbálnak meg bírósági eljárás nélkül kijönni az ügyekből. A kompenzációk nagyobb része egészségügyi rehabilitációra, a függőség kezelésére megy majd, míg a kisebb rész pénzügyi kártérítés. Úgy tűnik, a cégek egyesével egyezkednek a feljelentőkkel, így önkormányzatokkal, megyékkel, szövetségi államokkal. A legújabb megállapodás Teván kívüli három forgalmazója egyébként közleményben jelezte, ők nem állítottak elő semmilyen gyógyszert, és mindig az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően folytatták a tevékenységüket.

A Johnson & Johnson is peren kívül egyezkedik, hogy elkerüljék a felelősségre vonást a fájdalomcsillapítók miatt | Magyar Hang

A Purdue Pharma után egy másik, amúgy korábban már megbírságolt gyártó is kifarolni látszik az elvileg október 21-én kezdődő perből.

Ahogy arról már írtunk, korábban az opioidválság egyik fő felelősének tartott gyógyszercég, a sok egyéb mellett az OxyContin nevű erős fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharma már megegyezett peren kívül, ők nagyjából, összesen 12 milliárd dollárt fizetnek majd. A Johnson & Johnson is hasonlóképp próbál egyezkedni, hogy megússzák a felelősségre vonást. Ugyan a Purdue dollármilliárdos kompenzációjához képest a Johnson & Johnson legfrissebb, két ohiói megyét érintő megállapodása „csupán csak” 20,4 millió dolláros, a céget egy oklahomai bíróság augusztus utolsó hetében már 572 millió dolláros kompenzációra kötelezte a helyi „opioidjárványban” játszott szerepe miatt.

Ugyancsak bejelentették, hogy négy szövetségi állam, így Észak-Karolina, Pennsylvania, Texas és Tennessee is megállapodást kötött: ebben az Amerisource Bergen, a Cardinal Health, a McKesson, a Teva és a Johnson & Johnson azt vállalta, hogy tíz év alatt több mint 48 milliárdos kompenzációt fizet, amiből az izraeli gyógyszercég áll 23 milliárd plusz 250 millió dollárt – írja a témát ugyancsak feldolgozó brit hírügynökség, a Reuters.

Titkos drogháború - minden idők egyik legkomolyabb ügye előtt az amerikai gyógyszeripar | Magyar Hang

Több mint kétezren – számos állam, megye, város és egyéb testületek, szervezetek – pert indítottak 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó cég ellen az Egyesült Államokban, amiért szerintük különféle megtévesztő praktikákkal soha nem látott függőségbe taszították az ország lakosságát.

A felek kifárasztása, és a sok kis magánalkuval történő megosztása ráadásul hatékonynak tűnik: Ohio államügyésze, Dave Yost például jelezte, más szövetségi állambéli kolléga nem beszéljen, nyilatkozzon az ő nevében.

Hogy pontosan mi lesz a perrel, a megkezdett tárgyalások fényében nem lehet tudni. Maga az illetékes bíró, Dan Polster is arról beszélt, szeretné, ha a megbeszélések folytatódnának, hogy az érintettek nem szalasszák el az alkalmat, amit felperesként maguknak teremtettek.