Magyar Könyvelők Országos Egyesülete: Durva hiba maradt a katatörvényben

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete: Durva hiba maradt a katatörvényben

Felháborodás a katamódosítás miatt. Margit hídi tüntetők (Fotó: Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Durva hiba maradt az új kata-törvényben a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnökének, Ruszin Zsoltnak az aláírásával kiadott közlemény szerint.

Az új kata-törvény szerintük nem megfelelően szabályozza az átalányadózásra való átállást. Mint írják: 2022. szeptember elsejei dátummal nem választható az átalányadózásra való áttérés!

„A jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés okozza. A régi kata törvény is említi az "adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás" fordulatot (Katv. 3.§), ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, azonban a régi kata törvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést (Katv. 25.§ (5)).

Az új kata törvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része (új kata tv. 15.§ (2)), már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi kata törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től.

A törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása.

A 2022.01.01-re visszamenőleges átalányadózás számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő "KISADÓZÓ" szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy katásnak egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, visszamenőleg.”

Nagyon leegyszerűsítve: a problémát az okozza, hogy az átalányadózásról szóló törvény adóévről szól, a magyar adóév pedig (alapértelmezés szerint) január 1-től december 31-ig tart, így szeptember 1-től áttérni átalányadózásra a jelen feltételek mellett egyszerűen nem lehetséges.

A közlemény szerint a problémát jelezték szombat este Novák Katalin köztársasági elnökasszonynak a kapcsolat [at] sandorpalota [dot] hu címre eljuttatott levelükben, ám választ nem kaptak.

Novák Katalin a törvényt aláírta, mint írta, a törvényt „alaposan megvizsgáltam és megfontoltam, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam.” Mint írja, érzi a felháborodást és hogy az elfogadott új törvény sokak számára nehézséget jelent, de, miután megbeszélést folytatott a kormányfővel és a kormány tagjaival, ígéretet kapott arra, hogy a részletszabályok kidolgozása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.

 

Cikkünket a Pénzügyminisztérium kérésére az alábbi nyilatkozatukkal egészítjük ki:

A Magyar Könyvelők Országok Egyesülete sajnos félreértelmezi az adótörvényt és valótlan híreket terjeszt. Súlyos tévedés, hogy az augusztus 31-ig katázók csak 2022. január 1-re visszamenőleg választhatják idén az átalányadót. A jogszabályok egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi kata törvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan. Egy másik adótörvényben (az szja törvényben) szabályozott adózási mód (az átalányadó) fel sem merülhet 2022. augusztus 31-ig, a különböző adótörvények rendelkezéseit ugyanis nem lehet összemosni.

Az  új kata törvény kedvezményes szabálya hosszabb időt biztosít az átalányadóra váltóknak. Azoknak akiknek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatják, 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-ig katás, szeptember 1-től átalányadózó. 

Címkék: kata-törvény