Magyarországon volt az egyik legmagasabb az infláció az OECD országok közül

Magyarországon volt az egyik legmagasabb az infláció az OECD országok közül

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három más országgal együtt Magyarországon volt csak 20 százalékot meghaladó az infláció októberben – ez derül ki az MTI által közölt friss jelentésből.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,7 százalékra gyorsult októberben a szeptemberi 10,5 százalék után. A 38 OECD-ország közül 18-ban regisztráltak kétszámjegyű inflációt a szeptemberi 19 után: a legmagasabb, 20 százalékot meghaladó rátát Észtországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában és Törökországban mérték.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatiból már korábban kiderült, hogy itthon októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, az árak egy hónap alatt átlagosan 2 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára a tizedik hónapban 4,3, egy év alatt pedig 40,0 százalékkal emelkedett.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden este azt mondta, hogy a benzinárstop kivezetése tovább emelheti az inflációt, konkrét számot azonban egyelőre nem tudott mondani, mert ahhoz ismerni kellene az üzemanyagok leendő átlagárát.

Az MTI arról is beszámolt, hogy az energiaár növekedése az OECD országokban már a negyedik egymást követő hónapban mérséklődött októberben, amikor 28,1 százalék volt éves szinten a szeptemberi 28,8 százalékot és az augusztusi 30,2 százalékot követően. Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor 1974 májusa óta legnagyobb mértékű, 16,1 százalék volt a szeptemberi 15,3 százalék és az augusztusi 15 százalék után.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 10,6 százalékra nőtt a szeptemberi 9,9 százalékról, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése pedig 4,8 százalékról 5 százalékra gyorsult októberben. Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme novemberben 10 százalékra lassult.

Címkék: infláció, OECD