Már a németek is az alapjövedelemmel kísérleteznek

Már a németek is az alapjövedelemmel kísérleteznek

(Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a héten elkezdik tesztelni az alapjövedelmet Németországban – írja a Business Insider. A kísérletben 120 ember vesz részt, havonta 1200 eurót (mintegy 420 ezer forintot) kapnak három éven keresztül, és az ő viselkedésüket hasonlítják össze egy 1380 fős mintáéval, amelynek résztvevői nem részesülnek ilyen ingyen juttatásban. 

A Német Gazdaságkutató Intézet szakértői arra kíváncsiak, hogy az ingyenpénz milyen hatással van az emberek viselkedésére, munkavállalási kedvére. A kísérletben részt vevő németeknek rendszeresen kérdőívet kell majd kitölteniük az életükről, a munkájukról és az érzelmi állapotukról. 

Bár az alapjövedelem gondolatát világszerte sokan fúrják, témája egyhamar nem kerül le a napirendről, mert a gazdasági előrejelzések arra számítanak, hogy az automatizáció és a robotok elterjedése rohamos lesz, így belátható időn belül megoldást kell találni a fölöslegessé váló munkaerő lefoglalására. 

A koronavírus-járvány minderre rátett egy lapáttal, és ma már tucatnyi országban ad állam az alapjövedelemhez hasonló segítséget. Egyetemes alapjövedelem bevezetését javasolta Ferenc pápa is idei húsvéti üzenetében. Április elején már el is indult az olasz alapjövedelem program, ami fejenként 780 eurót ad minden rászorulónak minősíthető állampolgárnak. Spanyolországban pedig június 15-től igényelhető a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem. Az évente 3 milliárd euró összértékű szociális juttatásból mintegy 850 ezer olyan család kaphat támogatást, ahol a bevétel nem éri el a minimálbér összegét.

Már eddig is sok helyütt zajlottak alapjövedelem-kísérletek: a legnagyobb hasonló vizsgálat 2017-ben Finnországban zajlott, mely keretében kétezer 25 és 58 év közötti, véletlenszerűen kiválasztott munkanélküli kap minden hónapban havi 560 eurót. De például a kaliforniai Oaklandban fejenként és havonta 2000 dollárt (több mint félmillió forintot) fizettek a résztvevőknek. Kenyában csak 23 dollár jár ingyenpénzként havonta, de ez az átlagos vidéki jövedelem felének felel meg, és akad olyan kísérleti csoport, amely 12 éven át kapja ezt az összeget.

Idehaza ugyancsak a koronavírus-járvány okozta munkanélküliség miatt került a figyelem középpontjába a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének lehetősége. A Párbeszéd ellenzéki párt 2015 óta szorgalmazott hibrid alapjövedelem modellje szerint mintegy hétmillió magyar kaphatna valamekkora alapjövedelmet. Az elképzelés alapja, hogy minden nagykorú magyarnak legyen legkevesebb havi százezer forintos jövedelme, de a magyar kormány eddig mereven elutasította még a gondolatát is az alapjövedelemnek.