Már Mészáros Lőrinc öccse is a milliárdosok közé tartozik

Már Mészáros Lőrinc öccse is a milliárdosok közé tartozik

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a bicskei polgármesteri hivatal udvarán tartott autóátadáson 2024. május 28-án. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feleségével együtt összesen hat trafikkoncessziót nyert el annak idején Mészáros Lőrinc öccse, Mészáros János, aki az utóbbi években követte rendkívül sikeres vállalkozó testvérét, így cégeiből összesen több mint 1,4 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a tavalyi év után – írta az Rtl.hu. Az állami földpályázatokon 94, illetve 139 hektárnyi földterületet szerzett, de a siker idén is folytatódott, hiszen Mészáros János több mint hat hektár földet vásárolt Óbarok területén, illetve felesége, Mészáros Krisztina hat helyrajzi számon összesen mintegy tizenkét hektár földterület birtokosa lett, szintén az elmúlt évben.

Mészáros Lőrinc öccse számos közpénzes megbízással is büszkélkedhetett az utóbbi években. Egyebek mellett cége, a Pegazus Trade Kft. munkaruhákat, adaptereket, akkumulátort és útépítő gépeket szállított a Magyar Közútnak Zrt. Ez a cég 2023-ban 2,1 milliárdos forgalmat és 700 millió forintnál több eredményt mutatott fel, így Mészáros János 300 millió forint osztaléknak örülhetett. A leggazdagabb magyar testvérének érdekeltsége a Herceghalom Interat Zrt. is, amelytől szintén több százmilliós értékben vásárolt a közútkezelő. Az előbbi cég tavaly 5,4 milliárdos adózott eredmény mellett 400 millió forint osztalékot biztosított Mészáros János számára. A Budapest-Belgrád-vasútvonal 750 milliárd forint összértékű beruházásából szintén jutott Mészáros Jánosnak, hiszen Mészáros Lőrinc és a kínai partnerek mellett alvállalkozóként az érdekeltségébe tartozó Híd-Tám Kft. is részt vesz az építkezésben, így ez a megbízás ugyancsak része annak a körülbelül 7,6 milliárd forint értékű közbeszerzésnek, amelyben 2023-ban érdekelt volt.

A Mészáros Jánoshoz tartozó cégbirodalom 2019-ben az Adept Enviro Kft-vel bővült legutóbb. Ez a vállalkozás Mészáros Lőrinc érdekeltségével közösen nyert el egy 2,5 milliárdos közpénzes megbízást, majd tavaly 3,6 milliárd forintos forgalmat és 202,9 millió forint adózott eredményt könyvelt el. Mészáros János 236 millió forintnál magasabb osztalékról döntött a cég eredménytartalékának terhére. Az Agro-Felcsút Kft.-nél 2022-ben regisztrált 5,6 milliárd forintos forgalom tavaly 3,2 milliárd lett, az adózott eredmény viszont 137,8 millióról 257,8 millió forintra nőtt, de Mészáros János a cég legutóbbi mérlege szerint innen nem vesz ki osztalékot. Ugyanakkor érdekesség, hogy ez a vállalkozás a Puskás Akadémia támogatója, illetve előzőleg eszközöket szállított a Várkert Bazárnak.