Marad a régióhoz képest magas alapkamat

Marad a régióhoz képest magas alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

A döntés senkit nem ért meglepetésként, hiszen Matolcsy György jegybankelnök korábban megígérte, hogy addig marad ez a kamatszint, amíg megfelelő sávba nem csökken az infláció.

Először ült össze új összetételében a Monetáris Tanács, miután Parragh Bianka hatéves mandátuma a múlt héten lejárt, a helyére pedig Kovács Zoltán került. 

A monetáris tanács február 28-i kamatdöntő ülésén is fenntartotta a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos szintjét, valamint 18 százalékon tartotta az egynapos betéti kamatszintet.

A kamatfolyosó két szélén, az egynapos jegybanki betét 12,5 százalékos és az egynapos fedezett hitel 25 százalékos szintjén sem változtattak.
A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Eközben Romániában és Csehországban az irányadó kamat 7, Lengyelországban 6,75 százalékos szinten áll.