Március 18-ig kártalanítja a Sberbank betéteseit az OBA

Március 18-ig kártalanítja a Sberbank betéteseit az OBA

A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részletes tájékoztatót tett közzé az orosz–ukrán háború miatt csődbe ment  Sberbank Magyarország szanálása kapcsán. Ebben kitérnek arra, hogy miért kerül sor végelszámolásra, és arról is szót ejtenek, hogy más banknál előfordulhat-e hasonló csőd. Mint írják, a Sberbank és csoportja esetében az az ok, hogy a háborús konfliktus hatására a nemzetközi gazdaság és bankrendszer elfordult tőlük.

A magyarországi Sberbank méretét tekintve kisbank, és az egyetlen hazai orosz hátterű pénzügyi intézmény. A jegybank szerint a mostani eseményeknek nincs hatásuk a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy marginális a hazai biztosítási és pénztári piac közvetlen orosz és ukrán kitettsége, mindössze az adott szektorok vagyonának 2-3 ezreléke (biztosítói oldalon) és 5-6 ezreléke (a pénztáraknál). 

Ami a sberbankos számlák használatát illeti, az MNB visszavonta a bank engedélyét, ezért a közüzemi díjakat, előfizetéseket a számláról már nem lehet utalni, az ügyfeleknek egyeztetni kell a szolgáltatóval. Ugyanígy készpénzfelvétel sem lehetséges már.

Ha valakinek a munkabérét a Sberbankos számlára utalták, akkor értesíteni kell a munkáltatót, hogy más módon, lehetőség szerint más banknál vezetett bankszámlára történjen az utalás.

Ami a betétvédelmet érinti, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) betétesenként egy bankra, így a Sberbankra vonatkozóan is maximum 100 ezer eurónak megfelelő, 38 047 000 forintösszegig fizet. Ha egy ügyfélnek több betétje van a Sberbanknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki. A 100 ezer eurós limit mértékéig nem csak a tőkeösszeget, de a betéteken addig felhalmozott kamatot is megtéríti az OBA.

Az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével – mindenkire vonatkozik, aki egy magyarországi banknál a pénzmosási szabályoknak megfelelően azonosítottan betétet helyez el. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet stb. és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok stb. betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is.

A kártalanítás összegét jellemzően más banknál vezetett bankszámlára történő utalással, kijelölt banki kifizetőhely igénybevételével, illetve postai kifizetés útján juttatja el az OBA az ügyfeleknek. Az OBA minden ügyfelet értesít a számára kijelölésre kerülő kifizetés módjáról – teszik még hozzá. 

Az OBA az MNB határozata közlését követő napon, 2022. március 3-án, a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és 10 munkanapon belül, azaz március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítási összeget.

Fontos kérdés, hogy a Sberbanknál lévő hiteleket továbbra is törleszteni kell, az adósok kötelezettségeit az MNB rendelkezései nem érintik. A hiteltörlesztéssel kapcsolatos kérdésekkel a végelszámoló (PSFN) ad tájékoztatást az alábbi elérhetőségen: Sberbank/Hírek. A végelszámolás után egy másik pénzintézet veszi majd át a hitelállományt, a későbbi teendőiről értesíteni fogják az ügyfeleket.

Az egyéb teendőkről és tudnivalókról itt olvashat.