Matolcsy a lakáspolitikáról: A kudarc egyértelmű

Matolcsy a lakáspolitikáról: A kudarc egyértelmű

Matolcsy György és Orbán Viktor a nemzeti tőkésosztály létrehozásán dolgozik (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Be kell vallani, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jó szándék végül fordítva sül el – erről írt cikket a Növekedés.hu-n a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György. A jegybankelnök szerint ehelyett fenntartható lakáspolitikára lenne szükség.

Matolcsy úgy véli, a rendszerváltás utáni rossz berögzültségről van szó, amitől egyszer, az első Orbán-kormány alatt sikerült eltérni. A 2000. február 1-jén indított Otthonteremtési Programot emelte ki, aminek köszönhetően 2004-re 44 ezer új építésű lakás jött létre. „Majd a programot 2002 után megszüntette az új kormány, és az ismert drámai következményekkel járó devizahitelezéssel helyettesítette. Azóta a lakásépítés nem képes sem mennyiségi, sem minőségi szempontból elérni az akkori szinteket” – értékelt a korábbi nemzetgazdasági miniszter.

Az új lakáspolitikai ciklus a cikk szerint 2014-ben indult, a válságmenedzselésre, költségvetési fordulatra és a svájci frankban felvett hitelek gyors kivezetésére építve. A szerző viszont úgy látja, hiába indult el, már akkor is több sebből vérzett. Nem kapott állami gazdát, nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája sem, és „féloldalas eszközöket alkalmazott, mert kizárólag a keresletet erősítette, a kínálatot nem, ezért eleve inflációt gerjesztett.”

Továbbá nem hangolták össze a közlekedési fejlesztésekkel, a szakképzéssel, valamint az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival sem.

„Nem volt zöld, nem adott esélyt a bérlésnek, csak a tulajdonnak, és egyetlen sikeres nemzetközi példát sem vett figyelembe (pl. Ausztria, USA, Dánia). Ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet, ahol a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jó szándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett. 2014 óta országosan 104 százalékkal, Budapesten 184 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Ma már 15 év kell ahhoz, hogy a medián jövedelemből megvásárolhassunk egy 90 négyzetméteres otthont” – sorolta cikkében Matolcsy György, aki szerint ki kell mondani, a kudarc egyértelmű.