Matolcsy György: A kormánynak teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania

Matolcsy György: A kormánynak teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az infláció legyőzéséhez a költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára és a kormánynak teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania – írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a magyarnemzet.hu oldalon.

– Ha nem lépünk gyorsan és jelentősen előre a termelékenység és a versenyképesség terén, akkor nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly – hangsúlyozta Matolcsy György. Kifejtette: a gazdasági felzárkózás folytatása a 2020-as évtized magyar kihívásai között dobogós helyen szerepel, amihez a megtakarítások, a külföldi beruházások és az EU-források mellett szükség lesz az MNB célzott hitelprogramjaira is.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az MNB korábbi nyereségét a sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait. Rámutatott arra is, hogy a visszaemelkedő kamatkiadások és a több százmilliárdos jegybanki veszteségtérítés miatt az államnak új bevételi forrást kell találnia, 2019-hez képest akár 1000 milliárdos nagyságrendben.

A jegybankelnök megismételte többször is hangoztatott véleményét, amely szerint az ország 2010 utáni ideje, Trianon óta a legjobb gazdaságtörténeti szakasz, de még jobb is lehetett volna, úgy kisebb költségvetési hiány és alacsonyabb államadósság ráta jellemezné a mostani éveket. Az MNB által mért versenyképesség a 2020-2021-es hatékony válságkezelés során sem javult, az ország maradt a 18. helyen az EU-27 csoporton belül – írta a jegybankelnök. Szerinte a versenyképességi fordulatot „elszabotálta” a versenyképességi fordulatért felelős tárca, s ez „bünteti a költségvetésért felelős tárcát”.

(MTI)

Címkék: Matolcsy György