Matolcsy ismét odaszúrt a kormánynak a magas adósságszint miatt

Matolcsy ismét odaszúrt a kormánynak a magas adósságszint miatt

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európában a jelenlegi magas deficitek és a nagy államadósság nem tartható fenn, különösen az eurozónán kívüli, még mindig sérülékeny feltörekvő gazdaságok esetében – idézi a Hvg.hu Matolcsy György gondolatait.

Az MNB elnöke Facebook-bejegyzésében egy, az Economistban megjelent cikkre reagálva elmélkedik arról, hogy csak „elméletben lehetséges a fiskális ingyen ebéd. Amikor az államadósság kamatlába alacsonyabb, mint a gazdasági növekedés üteme, a meglévő adósságterheknek nincsenek fiskális költségeik. Amerikában végtelenségig kezelhető a GDP 2,1%-át kitevő deficit, amíg az ország adóssága a GDP 130%-át nem haladja meg. De ez nem tartható örökké”.

Matolcsy azt is hozzátette, hogy ez a lehetőség csak az USA számára létezik. „A többi szereplőnél számos egyenlőtlen feltétel áll fenn, ami azt jelenti, hogy a világ többi országának nem áll rendelkezésére ingyen ebéd.”

„Európában a jelenlegi, magas deficitek, és a nagy államadósság nem tartható fenn, különösen az eurozónán kívüli, még mindig sérülékeny feltörekvő gazdaságok esetében.” Ezzel alig titkoltan többek között hazánkra is utal, azt sejtetve, hogy ideje lenne, ha a kormány csökkentené a deficitet.