Matolcsy: Nagy árat fizetünk a kilábalásért

Matolcsy: Nagy árat fizetünk a kilábalásért

Budapest, 2021. december 1.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszólal a jegybank 2020. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 1-jén.
MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén és jövőre is 5 százalék körül lehet az infláció, ezért az Magyar Nemzeti Banknak (MNB) folytatnia kell a monetáris kondíciók szigorítását – erről beszélt a Portfólió összefoglalója szerint a parlamentben Matolcsy György. A jegybank elnöke szerint nem kérdés, hogy a gazdasági kilábalás ára súlyos, mégpedig az infláció visszatérése. – Az infláció mindenkinek közellenség – mondta, hozzátéve, hogy az infláció megugrása globális jelenség, oka a koronavírus, a kilábalás szűk időszaka.

A jegybank idén 5 százalék körüli, 2022-re 4,7-5,1 százalékos pénzromlással számol. Mindez azért fontos, mert a legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentésben még 3,4-3,8 százalékos előrejelzés szerepelt 2022-re, vagyis most ennél frissebb prognózist mondhatott az elnök. Mint a gazdasági portál megjegyzi, hivatalos számokat csak két hét múlva közölnek, ám a Matolcsy által most ismertetettek vélhetően azoknak az adatoknak felelnek meg.

Az utóbbi hetekben egyébként szinte mindenki emeli inflációs előrejelzését, korábban az MNB is utalt arra, hogy a szeptemberinél magasabb lehet a pálya. – Az ellátási, termelési láncok felbomlanak, a szállítási költségek hétszeresére növekedtek, chiphiány van, ezek mind az infláció emelkedése irányába hatnak – sorolta Matolcsy György, megjegyezve: az MNB időben figyelmeztetett arra, hogy jön az infláció, az EU-ban elsőként indítottak kamatemelési ciklust, amit azóta is folytatnak.

– Mindaddig folytatja az MNB a szigorítást, amíg nem érezzük, nem látjuk az infláció a középtávú cél közelébe ér. A szigorítási ciklus 2022-ben is folytatódik, ezen belül a kamatemelési ciklus is – fejtette ki.