Matolcsy szerint nincs probléma a mátrai erőmű szándéknyilatkozatával

Matolcsy szerint nincs probléma a mátrai erőmű szándéknyilatkozatával

Matolcsy György és Orbán Viktor a nemzeti tőkésosztály létrehozásán dolgozik (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mátrai Erőmű Zrt. adásvételi szándéknyilatkozatán a vevőjelölt MVM aláírása alól lemaradt a dátum. Noha ez törvénysértés gyanúját veti fel, Matolcsy György lát dátumot, így nem indít eljárást – írja a Népszava.

A napilap figyelmét Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arra hívta fel, hogy a Mészáros Lőrinc áttételes érdekeltségei, a tőzsdén is jegyzett Opus Global, illetve Status Energy november 15-én írták alá a szándéknyilatkozatot. A vonatkozó bejelentés viszont csak 20-i keltezésű. Márpedig a tőzsdei szabályok szerint ilyen fajsúlyos híreket egy munkanapon belül közzé kell tenni.

Mint írják, a szándéknyilatkozatot ugyan az MVM részéről ketten is szignálták, illetve az alatta lévő dátumozás is eljut novemberig, ám nap az erre szolgáló külön rubrikában nem szerepel. Az Opus Global és a Status Energy aláírásai alatt ellenben világosan kivehető a november 15-i dátum.

Matolcsy György a tőzsdei felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank elnöke ugyanakkor az MSZP elnökének adott írásbeli válaszában úgy fogalmazott, hogy a Magyar Nemzeti Bank által bekért szándéknyilatkozat aláírt példányának másolata alapján megállapítható, hogy azt az Opus és a Status november 15-én, az MVM pedig később, 19-én írta alá. Matolcsy szerint nem sértették meg az egy munkanapon belüli közzétételre vonatkozó szabályt.