Mátrai Erőmű: a bíróság szerint nem kell kiadni az adatokat

Mátrai Erőmű: a bíróság szerint nem kell kiadni az adatokat

(Fotó: Mátrai Erőmű/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Ítélőtábla – az első fokú döntéssel szemben – másodfokon elmeszelte Tóth Bertalan MSZP-társelnököt a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratok kitakarásmentes változataiért az állami MVM ellen indított perében – tudta meg a Népszava az ellenzéki politikustól.

Az eljáró tanács szerint ugyanis "a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló" törvény egyik pontja többek között közművekre is kimondja: meghatározott üzleti, pénzügyi, műszaki adataiknak, illetve ezek előkészítő iratainak nyilvánossága nemzetbiztonsági, központi pénzügyi vagy külügyi érdekből korlátozható. Úgyszintén megtagadható az adat közzététele, ha az a cég versenytársait indokolatlan előnyhöz juttatja. (E pontokat egyébként a Fidesz-KDNP a 2016-os költségvetési törvénybe csempészve szúrta a jogszabályba.) 

A másodfokú bíróság szerint az MVM „igazolta”, illetve „részletesen bemutatta”, hogy az egyes részeket a hivatkozott törvényi előírás alapján takarta ki. De az MVM-től elegendő volt annak kinyilatkoztatása is, hogy a döntések illeszkednek a stratégiájukba. Emellett hivatkoznak a Honvédelmi Minisztérium 2020-as határozatára, amely a Mátrai Erőművet nemzeti létfontosságú rendszerelemként határozza meg. Az Alkotmányvédelmi Hivatal pedig kimondta, hogy a Mátrai Erőmű ügylete nemzetbiztonsági kérdés, adatai kiadása ekként nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztet. Ezek után az ítélet szerint a kiadást se az adatgazda, sem a bíróság nem mérlegelheti.

Idén áprilisban a Fővárosi Törvényszék első fokon még a kért adatok teljes körű, kitakarásmentes átadására szólította fel az állami energiacsoportot.

Tóth Bertalanék meglepetéssel fogadták a bíróság másodfokú ítéletét. – A bíróság szerint tehát nem tartozik ránk, adófizetőkre, hogy a Fidesz-kormány milyen indokok mentén döntött arról, átvállalja Mészáros Lőrinc érdekeltségének veszteségét és a vételár kifizetésével mintegy százmilliárd forint értékben támogatja az Opus Global Nyrt.-t és a Status Energy Magántőkealapot, leánykori nevükön Mészáros „nemstróman” Lőrincet – fogalmazott a politikus.

Azért is meglepőnek tartja az ítéletet, mert nemrég az Alkotmánybíróság is a mostani ítélettel ellentétes határozatot hozott. "Megyünk a Kúriára" – tette hozzá.