Maximalizálja az eladható állampapír mennyiségét a kormány

Maximalizálja az eladható állampapír mennyiségét a kormány

Forrás: allampapir.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maximalizálja az egyszerre eladható Bónusz és Prémium Magyar Állampapír mennyiségét a kormány – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter – számolt be a Portfolio.hu és más portálok.

A költségvetést továbbra sem fogadták el, és a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás jövőjéről sem született még döntés. A miniszter megismételte a kormány korábbi kijelentéseit: 1,5 százalékos növekedéssel számolnak 2023-ban, amiről Varga Mihály most azt mondta: európai összehasonlításban jónak tartja.

Varga Mihály mellett Kurali Zoltán, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója is megszólalt a sajtótájkoztatón, korlátozásokat jelentett be az állampapír-kereskedelemben. A Bónusz és a Prémium Magyar Állampapír egy sorozatából egy befektető legfeljebb 250 millió forint értékben adhat el. Hasonló korlátozásra készülnek a többi lakossági papírnál is. Az Egyéves Állampapír megszűnik. Kurali elmondta: az állam tervezett devizaadósságának felső határát 25 százalékról 30 százalékra emelik.

A jövő évi költségvetésről azonban csak holnap tárgyalhat a kormány, és még az idén döntés születhet a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás jövőjéről. A Forbes megjegyezte: a tájékoztató után a forint erősödésnek indult, a dollár a 378-as szintig csökent, az euró 403,3, a svájci frank 409,2 forint lett a sajtótájékoztató után.