Még mindig nincs meg a jövő évi minimálbér

Még mindig nincs meg a jövő évi minimálbér

Fotó: Unsplash/Josh Appel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sincs megállapodás a jövő évi minimálbérről, pedig 2020-ban ma utoljára tárgyaltak a szakszervezetek és a munkaadók képviselői. A kormányt Palkovics László miniszter képviselte a tárgyaláson.

A munkavállalók korábban tíz, majd 6,5 százalékos minimálbér-emelést javasoltak, ehelyett végül belementek volna a kompromisszumos öt százalékba. A munkaadók képviselői viszont 3,1 százalékban akarnak kiegyezni, és egyáltalán még a béremelést sem tartják a jelenlegi válsághelyzetben jó ötletnek.

Valahogy majd kiizzadjuk – még a háromszázalékos emelésről is így nyilatkozott a HVG.hu-nak a Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc. Elmondta, a kormány is három százalékos inflációt jelez előre 2021-re, ezért ők is ennyivel emelnék a béreket, de szerinte felelősen még ez sem alapozható meg.

A szakszervezetek többlépcsős megállapodást kértek, így azt, hogy öt százalékkal emelkedjen a minimálbér január 1-jétől, és kapjanak garanciát egy évközi korrekcióra is. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László azt mondta a HVG.hu-nak: „Ha a főbb makrogazdasági mutatókban, amelyekben megállapodunk, változás következik be, például az infláció az első félévben nem 3, hanem 4 százalék lesz, akkor 1 százalékkal még nő a minimálbér.” Palkovics viszont nem támogatja a többlépcsős megállapodást.

A minimálbér jelenleg nettó 107, bruttó 161 ezer forint. Ha 3,1 százalékkal emelnének, az bruttó 166 ezret jelentene, így a garantált bérminimum 217 ezer forint lenne. A szakszervezetek javaslatával bruttó 8500 forinttal emelkedne a minimálbér.

A tárgyalások januárban folytatódnak.