Megfutamították a pilisi bányaberuházót a természetet féltő civilek

Megfutamították a pilisi bányaberuházót a természetet féltő civilek

A bánynyitás ellen tiltakozók 2019 szeptemberében. Forrás: Fákat, ne bányát a Pilisbe csoport Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február végével lejárt az a hat hónap, ameddig a pilisi kőfejtés újrakezdését tervező cég kérvényezhette a bányanyitási kérelem szüneteltetésének felfüggesztését. Ezt nem tette meg, ami lényegében azt jelenti, hogy a C&C Property Holding feladta a Pilisvörösvár II-es számú mészkőbánya újranyitási tervét.

– Erőfeszítéseink és tiltakozásunk tehát nem volt hiábavaló. (...) Azt szeretnénk, hogy ha a hatóságok megértének, hogy egy ilyen helynek; a hegyeknek, az erdőnek, a benne élő állatoknak sokkal nagyobb az értéke, mint az elbontható kövek értéke. Főleg annak a tükrében, hogy a környéken már üzemel két hatalmas bánya, és éppen most adta meg a csobánkai önkormányzat az engedélyt egy harmadik bánya megnyitására innen 6 kilométerre. Három bánya csak elég lesz egy 10 négyzetkilométeres területen – olvasható a természetvédő helyi civilek Facebook-oldalán.

Az egyik legaktívabb pilisszántói civil természetvédő és közösségszervező, McMenemy Márk ugyanakkor arról tájékoztatta a Magyar Hangot, hogy információik szerint a bányanyitást tervező cég azt az ígéretet kapta, hogy ha elkezdik M10 autóút építését, akkor megnyithatják a fejtőt, „amit mi persze továbbra sem szeretnénk”.

„Gigantikus botrányt csinálnánk, az biztos" | Magyar Hang

Emlékezetes: harmincezer négyzetméter erdő kivágásával járó bányanyitást tervezett a festői pilisi térségben egy furcsa cég, a C&C Property Holding Kft., amelynek ügyvezetője egy 25 éves focista – írtuk meg tavaly augusztusban. Órákkal a múlt nyár végén kiírt közmeghallgatás előtt a bányanyitás kérvényezői az eljárás szüneteltetését kérték. Emiatt furcsa, exlex helyzet állt elő, lévén hivatalosan még magát a közmeghallgatást sem lehetett megtartani, így az lakossági fórummá alakult.

A fél év elteltével ez a jogilag nyakatekert helyzet megszűnt. A térségben sokan attól tartanak, a külszíni fejtés helyére más területről származó sittet és egyéb hulladékokat akarnak valójában elhelyezni, ehhez kell a nagy terület, a cég pedig időhúzásra játszik. A civilek, természetvédők most lépéselőnybe kerültek, de korántsem biztos, hogy a történet ezzel lezárult.

Közben hasonló ügy van kibontakozóban Sümegprágán. Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk: újraindítanák az évtizedekkel ezelőtt bezárt bányát a Veszprém megyei Sümegprága külterületén. A hegyoldal erdősége alatt 60 évre elegendő bazalt rejtőzik, a bányászati jogot pedig egy osztrák cég, a Modre Bergbau Gmbh nyerte el az államtól.

Bányát nyitna Sümegprága határában egy osztrák cég, tiltakoznak a helyiek | Magyar Hang

Eddig a helyiek háta mögött szervezték a bányanyitást, akik nem akarják, hogy kibányásszák a bazaltot, mert az a hegyeik elbontásával járna.