Meghosszabbítják a kamatstopot

Meghosszabbítják a kamatstopot

Újépítésű és még építés alatt álló ingatlanok Budapesten (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghosszabbítja a kormány az egyébként hamarosan lejáró kamatstopot – ezt Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Egyelőre azonban nincs konkrét dátum még arra, hogy meddig. Szavai szerint ugyanis pillanatnyilag az infláció mértéke és az ebből adódó jegybanki kamat miatt nem tudnak változtatni, amikor ezek csökkennek, majd akkor lehet kivezetni. Ehhez egy számjegyű infláció és 10 százalékos jegybanki kamat szükséges, a kormány tervei szerint ezt még idén elérhetik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte, hogy a lakossági kamatstopot 2022 elején vezették be, majd ősszel terjesztették ki azt a vállalkozásokra. Úgy fogalmazott, hogy a mostani döntés a meghosszabbításról 350 ezer magyar családot véd meg a magas kamatokkal szemben és 28 ezer vállalkozást, a védett hitelállomány mértéke meghaladja a 1360 milliárd forintot.

A Magyar Hang már korábban is beszámolt róla, hogy a kamatstop kivezetése bőven tartogat kockázatokat.