Megjelent a kamatsapkáról szóló rendelet

Megjelent a kamatsapkáról szóló rendelet

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőn bejelentett kormányrendelet, amely szerint a bankoknál 2023. március 31-ig kötött, forintban elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétszerződés alapján a betét összegére fizetett kamat nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ honlapján utoljára közzétett, 3 hónapos hátralévő futamidővel forgalomba hozott diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékét. Ez jelenleg 11,92 százalék – írja a Hvg.hu.

A normál lakossági ügyfelek persze ilyen magas betéti kamatokkal nem találkozhattak az elmúlt hetekben, hónapokban, sőt sok pénzintézetnél mind a mai napig 1-2 százalékos kamatot kaphatnak az érdeklődők lekötött pénzük után. Ugyanakkor a nagyobb lakossági és intézményi befektetők már igen komoly kamatot érhettek el a bankoknál elhelyezett pénzükre – írja a Bankmonitor.hu.

A kormány most annak akarja elejét venni, hogy magasabb kamatokkal vonzzanak be új forrásokat a bankok, amelyeket aztán 18 százalékon tudnak kamatoztatni a jegybankban az egynapos betéti tendereken. Így ugyanis elszívják a befektetők pénzét például az állampapíroktól. Az új rendelkezés a nagyobb befektetési vállalkozásokra, a befektetési alapokra és a magánbefektetők közül csak a 20 millió forintnál nagyobb pénzt megmozgatókra vonatkozik.

Szakértők szerint mindez azt is jelenti, hogy míg az MNB felemeli, addig a kormány visszacsökkenti a kamatot, legalábbis egy bizonyos szegmensben. Vagyis egyes értelmezések szerint a kormány szembemegy a jegybankkal, ezzel csökkentve a monetáris szigorítás hatékonyságát.

 

Címkék: kamat