Megkezdődött az elbocsátás a Tungsram hajdúböszörményi üzemében

Megkezdődött az elbocsátás a Tungsram hajdúböszörményi üzemében

A Tungsram gyára Hajdúböszörményben, ahonnan 170 munkavállalót bocsát el a vállalat a 2022-ben bejelentett létszámleépítése következtében (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 70 munkavállalót bocsátottak el június végén a Tungsram hajdúböszörményi üzeméből – tudta meg a Magyar Hang Elek Zoltántól, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) helyi elnökétől. Mint elmondta, az érintett dolgozók felmondási ideje június 29-én járt le, így távoztak a cégtől. Az érdekképviseleti vezető szerint a cégvezetés tartja magát a megállapodásokhoz, az érintettek megkapták a nekik törvényesen járó végkielégítést. Az üzem még alkalmazásban lévő dolgozói továbbra is kényszerszabadságukat töltik.

Mint arról beszámoltunk, a Tungsram Operations Kft. április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, a vállalat hajdúböszörményi, kisvárdai, zalaegerszegi, nagykanizsai és újpesti üzemét egyaránt érinti a csoportos leépítés.

A legjelentősebb elbocsátások a nagykanizsai telephelyen lesznek, itt 700 dolgozónak mondanak fel. A létszámleépítés a halogén izzó gyártással foglalkozókat érinti, főleg fizikai dolgozókat, betanított és szakmunkásokat, illetve műszerészeket. Hajdúböszörményből 170 dolgozónak mondanak fel, ez az itt dolgozott közel 300 alkalmazottnak a mintegy 60 százalékát jelenti. A csoportos létszámleépítés a hajdúsági városban a spirálgyártást érinti, a már elküldött több mint 70 dolgozó is erről a részlegről távozott. A hajdúsági üzemben ugyanakkor a gépgyártás a tervek szerint megmarad.

Időközben a Tungsram Operations Kft. csődvédelmet kért, amelyet a Fővárosi Törvényszéktől megkapott, így a csődvédelmi eljárás megindult. A lépést a cég azzal indokolta, hogy „a vállalat a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját”.